Вредите от неправилната стойка на тялото

Вредите от неправилната стойка на тялото. С напредване на технологиите, работата ни става все повече зависима от компютрите и така милиони хора всяка година са афектирани от начин на живот, който изисква твърде много часове да седим на стол.

Проблемът не е само в това, че повечето хора умишлено или несъзнателно ограничават движенията до максимум. Около 40 процента от проблемите ни с гърба произлизат от факта, че не умеем да седим правилно. Въздействието на неправилното седене, особено за продлжителен период от време, е опасно при деца и младежи под 18 години и често води до гръбначни изкривявания като кифоза и сколиоза.

Но седенето не засяга само гръбначния стълб. Твърде много време на стола може да причини много здравословни проблеми: от по-висок шанс за хронични болести, включително сърдечни заболявания и диабет, до моментални ефекти като схванати мускули.
Какво можем да направим за да предотвратим това?

Тъй като не можем да се откажем от седенето изцяло, това, което можем да направим, е да заменим стола си с топка за фитнес или дори със стол без облегалка. Така няма да отпускаме мускулите си напълно, докато седим. Всекидневните упражнения за разтягане и йогата също са полезни, тъй като те ще подобрят гъвкавостта на мускулите и гръбначния ни стълб.

Ако пък прекарвате по-голяма част от деня си в офис, където не ви е позволено да седите на топки или пък да правите упражнения, не се отчайвайте! В този случай можете да излизате на малка разходка на всеки час или два. Освен че ще се отърсите от монотонността на работата си, ще избегнете и неприятната болка от схващане на мускулите.

Свързани статии

Back to top button