В България ежедневно има недостиг на кръв

Мобилното приложение „Дари Кръв“ помага за спасяването на стотици хора в нужда

Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) е първото изцяло доброволческо сдружение в България, чиято дейност е насочена на 100% към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване. Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв е създадена като част от стратегията на сдружението за насърчаване и улесняване оказването на взаимопомощ. Безвъзмездно разработена от технологичната компания Аксидиа, две години след цялостното обновяване през юни 2020 година, „Дари кръв“ показва своята значимост в подкрепа спокойствието и живота на хората, които се нуждаят от кръв и в борбата с черната търговия с кръв у нас.

Мобилното приложение е изтеглено повече от 2800 пъти от потребители в цялата страна. През него са пуснати над 600 призива за помощ с търсене на повече от 1500 кръводарители. За тях са проведени 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители. Около 38% от призивите са с търсене на конкретна кръвна група. На практика това означава повече от 1200 доброволни кръводарявания, спестили над 240 хиляди лева на нуждаещите се от кръв и по-важното – осигурили спокойствие и шанс за живот. Извън това остават множеството кръводарявания, които членовете на БОДК правят „безадресно“, т.е. не за конкретен пациент, както и фактът, че безвъзмездно даряващите кръв са най-безопасната категория кръводарители.

Системата „Дари кръв“ се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК, като е на разположение 24/7 и предоставянето на помощ чрез нея е напълно безплатно. Само няколко месеца след обновяването, приложението получава висока оценка като е избрано за победител на публиката в категорията Mobile App 2020 в конкурса на bgweb.bg.

„За никого не е тайна, че в България ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болниците и кръвните центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители. Кръвните центрове са обсадени от „донори“, продаващи кръвта си незаконно, но необезпокоявани. Вярваме, че „Дари кръв“ е стъпка в правилната посока и се надяваме повече хора да ни подкрепят, за да можем да продължим да помагаме. Дано и кръвните центрове и държавата оценят усилията на БОДК и започнат да ни оказват по-голяма подкрепа и съдействие“, казва Стефка Попова-Лазарова, председател на БОДК.

Всеки, който би искал да помага в случай на спешна нужда от кръв в неговия град, с неговата кръвна група, може да изтегли приложението и след като се регистрира като потребител да активира и своя кръводарителски профил. Това ще му гарантира, че ще получава нотификации на телефона си за призивите за помощ, за които би могъл да помогне. След това е достатъчно да отбележи „Искам да помогна“ и доброволец-администратор от БОДК ще се свърже с него.

От друга страна всеки, който има нужда от кръводарители, може да направи своя призив и да получи помощ от доброволците. Съществен момент е липсата на пряк контакт между даряващите кръв и нуждаещите се от нея, което възпрепятства евентуалните злоупотреби с нуждата и възможността да се поискат пари срещу кръв.

„Подкрепата ни към БОДК, дойде в търсене на кауза, която да си струва да бъде подкрепена и след като наши колеги споделиха какво са преживяли при търсене на кръв за техни близки. С времето разбрахме, че проблемите в кръводаряването са много по-сериозни и засягат всеки един от нас. Радваме се, че чрез опита и уменията на служителите ни успяваме да бъдем полезни и да допринесем за по-лесната и ефективна помощ за хората, нуждаещи се от кръв и за хората, които помагат. “, споделя Николай Мутафов, управляващ съдружник в Аксидиа.

Помощ, информация и съдействие от БОДК може да се получи лесно през страницата на сдужението във Facebook – БОДК/BOVBD, която има повече от 6000 последователи. Активна е и кампанията за набиране на доброволци за дейностите на сдружението, както и инициативата Академия за доброволци, която дава възможност на всеки, независимо дали може да дарява кръв или не, да стане част от значимата кауза на доброволното кръводаряване, да повиши своите знания и да бъде полезен с идеите и уменията си.

Back to top button