Увеличава се броя на децата за осиновяване

Увеличава се броя на децата за осиновяване след направените промени в законовата уредба. През изминалата година в Русе са били осиновени 32 деца, 7 от тях от чужденци.

Децата са осиновени от Дома за медико-социални грижи – дом „Надежда”. Наблюдава се тенденция осиновителите да вземат по-малки деца. Това констатира директорката на Дирекция „Социално подпомагане” Татяна Дончева. Статистиката показва, че през миналата година три пъти повече деца са включени в списъците за осиновяване в сравненние с предходната.
Според Татяна Дончева това е следствие от направети от правителството законодателни промени. Промените разрешават процедура по осиновяване или настаняване в приемно семейство в случай, че детето е в дом повече от половин година, и някой от родителите му не е доказал, че е с възстановени родителски права.
Друга много важна новост е, че български граждани, които живеят и работят в чужбина и са в списъка на националните регистри за осиновяване, до 1 октомври ще бъдат издирени и ако желаят ще могат да осиновят дете. До момента това не беше разрешено от националното ни законодателство.
Източник: DarikNews

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button