Терморегулация на новороденото

Непосредствено след раждането телесната температура на новороденото е равна на температурата на майката. В резултат на повишено топлоотдаване и слаба

 продукция през първите шест часа телесната температура спада и достига 35-36 градуса.
Запазването на постоянна телесна температура изисква равновесие между топлопродукцията и топлоотдаването. Поради относително голямата телесна повърхност, слабата топлинна изолация (слабо развита подкожна мастна тъкан и недостътчна продукция на топлина), слабата метаболитна активност поддържането на това равновесие невинаги е възможно. Неонаталната асфиксия, родилната травма и малформациите на централната нервна система могат да променят или инактивират функцията на незрелия терморегулационен център в хипоталамуса.
При охлаждане следва метаболитен отговор за продукция на топлина чрез повишаване на мускулната активност или термогенеза. Термонеутрална е температурата, при която кожната температура е 36 – 36.5 градуса.
Незрелостта на механизмите на терморегулация се проявява преди всичко през първите 3-4 седмици от живота, когато новороденото, изложено на охлаждане е склонно към хипотермия, а изложено на прегряване – хипертермия. През първите 3-4 дни от живота телесната маса на новороденото намалява с около 6%, а по-рядко с 8-10%. Загубата на телесна маса повече от 10% се счита за патологична. При тези случаи може да се повиши телесната температура до 38-39 градуса, която обикновено се задържа само няколко часа, по-рядко до 24 часа. През това време могат да се наблюдават симптоми на дехидратация, намален тургор на кожата, сухи и зачервени лигавици, халонирани очи. Новороденото е неспокойно и плачливо, успокоява се след приемане на течности. Тегловната загуба и появата на транзиторната треска се дължат на незадоволително покриване на дневните нужди на новороденото от течности и майчино мляко. През първите 4 дни коластралното мляко на кърмачката е в недостатъчно количество и с по-голямо съдържание на протеини в сравнение със зрялото майчино мляко. В същото време водните загуби чрез отделителната система и дишането са значителни, което може да доведе до дехидратация. Ускорените метаболитни процеси при новороденото са допълнителен фактор, който допринася за спадане на телесната маса.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button