Случаите на COVID-19 у нас са вече 498

Случаите на COVID-19 у нас са вече 498. Има първи случай във Враца. Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, от тях в болница са настанени 173, изследвани са над 350 души.

Общо доказаните случаи в страната са 498, съобщи на редовния си брифинг тази сутрин Националният оперативен щаб.На картата има нова област – Враца, с потвърден случай.

Вчера следобед мъж на 49 години е приет в болница и интубиран. Около 21 ч снощи е починал. Той е бил със сърдечна недостатъчност. Очаква се доказателство дали е бил заразен с коронавирус, но по клинични и параклинични белези е силно съспектен за коронавирус, допълни проф. д-р Мутафчийски.

17 от доказаните нови пациенти са настанени в интензивно отделение на болници в София, над 350 лица са изследвани. 23-ма от заразените лица са медицински персонал. Излекувани до момента са 24 души.

Сред потвърдените през последното денонощие случаи има бебе на една година в Добрич, което е с ларингит. Стабилно е състоянието на 4-годишното дете от Велико Търново, което е настанено в болница в София.

Освен 49-годишния мъж, през вчерашния ден са починали и други две лица – мъж и жена на 83 години, съответно в Кюстендил и Александровска болница.

Относно депутата от ДПС Хасан Адемов, който е заразен с коронавирус, щабът уточни, че той е правил дарение в една от областите на заболяването.

Другият заразен народен представител – д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, е преглеждала едни от първите доказани пациенти в Смолян. Най-вероятно така е станало заразяването, въпреки всички предпазни мерки, обясни проф. д-р Мутафчийски и подчерта, че работата на медицинските лица е изключително рискова.

По въпроса за имунизациите, проф. Тодор Кантарджиев обясни, че СЗО е излязла с препоръка на този етап да се забавят планираните имунизации на деца. Няма да има риск за тях, защото забавянето не дълго, уточни той.

Свързани статии

Back to top button