Здравни новини

Случаите на COVID-19 у нас са вече 498

Случаите на COVID-19 у нас са вече 498. Има първи случай във Враца. Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, от тях в болница са настанени 173, изследвани са над 350 души.

Общо доказаните случаи в страната са 498, съобщи на редовния си брифинг тази сутрин Националният оперативен щаб.На картата има нова област – Враца, с потвърден случай.

Вчера следобед мъж на 49 години е приет в болница и интубиран. Около 21 ч снощи е починал. Той е бил със сърдечна недостатъчност. Очаква се доказателство дали е бил заразен с коронавирус, но по клинични и параклинични белези е силно съспектен за коронавирус, допълни проф. д-р Мутафчийски.

17 от доказаните нови пациенти са настанени в интензивно отделение на болници в София, над 350 лица са изследвани. 23-ма от заразените лица са медицински персонал. Излекувани до момента са 24 души.

Сред потвърдените през последното денонощие случаи има бебе на една година в Добрич, което е с ларингит. Стабилно е състоянието на 4-годишното дете от Велико Търново, което е настанено в болница в София.

Освен 49-годишния мъж, през вчерашния ден са починали и други две лица – мъж и жена на 83 години, съответно в Кюстендил и Александровска болница.

Относно депутата от ДПС Хасан Адемов, който е заразен с коронавирус, щабът уточни, че той е правил дарение в една от областите на заболяването.

Другият заразен народен представител – д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, е преглеждала едни от първите доказани пациенти в Смолян. Най-вероятно така е станало заразяването, въпреки всички предпазни мерки, обясни проф. д-р Мутафчийски и подчерта, че работата на медицинските лица е изключително рискова.

По въпроса за имунизациите, проф. Тодор Кантарджиев обясни, че СЗО е излязла с препоръка на този етап да се забавят планираните имунизации на деца. Няма да има риск за тях, защото забавянето не дълго, уточни той.

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close