Следродилен период

Следродилен период – Спокойното протичане на бременността, без патологични усложнения и особено осигуряване на атравматично раждане без масивни разкъсвания на меките родилни пътища и без обилна кръвозагуба гарантира спокоен следродилен период.

Следродилен период сн.2Непосредствено след раждането родилката остава под активно наблюдение в родилна зала с оглед предотвратяване на усложнения, които могат да възникнат. Ранното раздвижване на родилката е от особено значение. Възстановителните процеси в организма се ускоряват. Важно значение има спазването на правилата за ранното раздвижване на родилката – принципите на постепенност до стабилизиране на хемодинамиката, сядане в леглото, пускане на краката извън леглото и тогава ставане права и движение в стаята. Необходимо е да се създаде условие за пълноценна почивка и сън на родилката.
Храненето на родилката трябва да отговаря на съвременните изисквания за дозиране, енергийност и витаминозно съдържание. Разнообразната храна с увеличено количество на течности и особено на соли е необходимо условие за бързото й възстановяване. Трябва да се включват повече плодове и зеленчуци, които не са само източник на витамини и соли, но провокират и по-бързото възстановяване на ефективна перисталтика и дефекация. В храната трябва да се съдържат и оптимални количества белтъчини и въглехидрати.

По време на престоя в родилното отделение родилката трябва да е под непрекъснат контрол. В първите часове след раждането наблюдението е особено активно, за да се изключат инциденти и усложнения, свързани с раждането. Изписването от родилно отделение е индивидуално, след като се прецени, че състоянието на родилката не изисква денонощно медицинско наблюдение. Първораждащите обикновено престояват 1-2 дни повече от многораждалите. При напускане на родилното отделение се дават наставления за поведението в домашна обстановка по отношение на двигателната активност, дневния режим и половия живот.

Външен тоалет на гениталиите. Ежедневния тоалет на външните гениталии е задължителен по време на следродилния период. През първите дни след раждането лохиалният секрет е обилен и ако не се елиминира, има реална опасност от възникване на вторична инфекция. Посоката на почистване е отгоре надолу към ануса. След привършване на тоалета външните гениталии се подсушават със стерилна марля и пред вулвата се поставя стерилен лигнин или памук.

Грижи за коремната стена. Вземат се мерки, които предпазват родилката от висящ корем, диастаза на правите коремни мускули и спадането на вътрешните органи. Наред с гимнастическите упражнения за всяка здрава родила жена може да се препоръча и носенето на стегнат ластичен колан. Коланът е помощна мярка, която предпазва от усложнения в първите седмици на следродилния период.

Свързани статии

Back to top button