Медицински комплекс „Д-р Щерев“ изразява съболезнования

На семейството, загубило своята дъщеря, сестра и съпруга.

Мотото на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е „Ние създаваме радост”. До момента нашите срещи с медиите са били за представяне на иновативни методики и медицински технологии, свързани с появата на новия живот. Винаги сме съобщавали на обществеността за нашите радости и успехи и като болница на европейско ниво за нас е важно с открито лице да съобщим, когато изпитваме мъка. Обръщаме към вас с една съкрушителна вест – на 15.05 (петък) в нашата болница почина жена един ден след раждане. За огромно наше и на близките на родилката съжаление смъртта е настъпила по непредотвратими за съвременната медицина причини.

Екипът на болницата ни е съкрушен и с огромно съчувствие осигурява на близките пълно съдействие. Имаме разрешение от семейството на починалата да съобщим детайли по случая.

Става въпрос за 29-годишната Преслава Димчева Ризанова-Първанова с нормално протекла бременност при надлежно наблюдение на женската консултация. На 14 май в 6:00 ч. е приета в болницата за планирано цезарово сечение по собствено желание, отразено в подписано информирано съгласие, което е предшествано от съответните документирани предоперативни изследвания по стандарт.

Оперативното раждане е протекло при опитни оператори – акушер-гинеколози с нормална кръвозагуба и без усложнения. Родено е момиченце (Димана) в прекрасно състояние и здраве, което в момента се намира под грижите на неонатолозите и акушерките на болницата.

В нулевия постоперативен ден и в началото на първия постопеартивен ден, реанимационият лист, проведените следоперативните изследвания и поведението и състоянието на оперираната жена не будят никакви индикации за усложнения.

Внезапно при второ раздвижване за деня от реанимационната акушерка в 8:40 часа пациентката колабира. Веднага екип от анестезиолози-реаниматори са започнали спешни реанимационни мероприятия в пълен обем, продължили два часа без успех.

Всички предприети медицински дейности са извършени при спазване на алгоритмите и съобразно най-високите стандарти на съвременната медицинска практика. Модерната медицина е постигнала огромен напредък, но за съжаление пред нея все още има граници, които не могат да бъдат преодолени.

В конкретния случай нашите реанимационни екипи са достигнали границата на възможностите на съвременната медицина и макар че са направили всичко по-силите си, не са могли да постигнат обрат в състоянието на жената.

Няколко минути след потвърждаване на невъзможността за успешното реанимиране на пациентката и констатирането на нейната смърт, семейството е било уведомено. В последствие са спазени всички процедури за информиране на компетентните органи.

Осигурен е пълен достъп на семейството до цялостното медицинско досие на починалата и им е предоставено копие на всички медицински документи. На семейството бяха представени възможности за избор на място за провеждане на аутопсията с цел да се гарантира независима оценка за причината за смъртта. Техният избор беше тялото да бъде прието за аутопсия от Съдебна медицина.

Веднага в болницата ни беше свикана лекарска консултативна комисия, която направи пълен обзор на случая. На база на цялостната медицинска документация, резултати от проведени изследвания и клинична картина становището на комисията е, че се касае за остър брутален инцидент на масивна белодробна тромбемболия. Според международни медицински проучвания това състояние е основна причина в случаите на внезапна смърт при родилките в развитите страни, разполагащи с добре оборудвани родилни отделения и опитни екипи. Състоянието по правило настъпва за минути с невъзможност да бъде овладяно. В момента се очаква независимото официалното становище от аутопсията, която ще бъде проведена от Съдебна медицина.

Случаят е изключително тежък за целия ни екип, защото сме свикнали болницата ни да се огласява от бебешки плач и радостна глъч на щастливи родители. Цялата ни болница тъжи и изказва искрени съболезнования на семейството, загубило своята дъщеря, сестра и съпруга. За нас е изключително тежко, че едно прекрасно дете ще расте без своята майка. Нашият призив обаче е този случай да не бъде повод за поредно накърняване на крехкото доверие, което съществува между българските пациенти и медицинските специалисти и особено на важната връзка, която всяка една бременна жена има с лекарите, които отговарят за един от най-важните моменти в живота ѝ – раждането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button