Семинар по лапароскопска хирургия с международно участие

На 9 и 10 октомври в УМБАЛ „Александровска“ ще се проведе за пръв път в България семинар-обучение по лапароскопска хирургия.

Официалното откриване е на 9 октомври, вторник, от 9.00 часа в аудитория „Янко Добрев“ на Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска“.

Ще се обсъдят тенденциите в развитието на лапароскопската хирургия, както и ще се даде старт на идеята за превръщане на Втора хирургия в референтен център на Европейското училище по лапароскопска хирургия. Обучението се организира от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска”, съвместно с университетската Катедра по Хирургия, Европейското училище по лапароскопска хирургия и Българското хирургическо дружество. Участие във форума ще вземе един от водещите световни хирурзи в тази област д-р Джовани Дапри от Белгия.

Специалисти от цялата страна ще бъдат обучени на специфични техники на лапароскопско лечение представяйки чуждия опит в няколко пилотни за България операции. Една от демонстрираните техники ще бъде за премахване на стомаха на пациент с карцином. Ще бъде извършена също демонстрация и на лечение на диафрагмална херния през отвор в коремната стена, както и отстраняване на жлъчка през отвор до пъпа.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button