Секс и риск

Научете повече за рисковете от полово предавани инфекции (ППИ) от различни сексуални действия. В много висока степен от случайте, презервативите ще ви помогнат за защита срещу тези рискове.

Вагинален сексуален контакт

Вагинален сексуален контакт

Това е класическия полов контакт между мъж и жена, когато пениса на мъжа влиза във вагината на жената. Ако не се използва презерватив, има риск от непланувана бременност и предаване на полови инфекции, включително:
– хламидия
– генитален херпес
– генитални брадавици
– гонорея
– ХИВ
– сифилис
Инфекциите могат да се предават дори ако пенисът не влиза изцяло във вагината или мъжът не еякулира. Това е така, защото инфекцията присъства в отделените секрети преди еякулата. Дори плитки прониквания на пениса във влагалището носи рискове за двамата партньори. Използването на презерватив може да помогне да се предпазите от инфекции.

Предотвратяване на бременност

Предотвратяване на бременност

Пред вид тенденцията за занижаване на възрастта за започване на полов живот е необходимо да се споменат методите за контрацепция. Има много методи за контрацепция за предпазване от бременност включващи контрацептивна инжекция, контрацептивен имплантат и комбинирани таблетки . Имайте предвид, че презервативите са единственият метод, който предпазва от бременност, както и ППИ (полово предавани инфекции) едновременно, така че е желателно да се използват, разбира се може да изберете и някой от другите методи.

анален секс

Анално проникване

Това е сексуален акт при който пенисът на мъжа прониква в ануса на партньора си. Някои хора избират да направите това като част от техния сексуален живот, а други – не. Мъжете и жените могат да изберат да правят анален секс, независимо дали са гей двойка или бисексуални.
При аналния секс има по-висок риск от разпространение на полово предавани инфекции в сравнение с много други видове сексуална активност. Това е така, защото лигавицата на ануса е тънка и може лесно да бъдат наранена, което я прави по-уязвима към инфекции. Полово предавани инфекции, които могат да бъдат предадени при тези контакти са:
– хламидия
– генитален херпес
– генитални брадавици
– гонорея
– ХИВ
– сифилис
Единствено използването на презерватив ви защитава от полово предавани болести при анален секс.
Задължително използвайте лубриканти на маслена основа (като лосион и овлажняващ крем), за да се предотвратят наранявания на лигавицата.

Оралeн секс

Оралният секс

Оралният секс включва контакт на лигавицата на устата и лигавицата на влагалището, пениса или ануса. Някои мъже и жени практикуват това системно, като част от техния сексуален живот.
Има риск от предаване на ППИ, при практикувяне на орален секс.

Ако вие или вашият партньор имате инфекция, рискът от това преминаване се увеличава, ако някой от вас има рани или порязвания около устата, гениталиите или ануса. Това е така, тъй като вируси и бактерии, които присъстват в семенната течност, вагиналния секрет или кръвта могат да проникнат по-лесно в тялото на партньора през нараняванията по кожата.

Смята се, че рискът от инфекция е по-ниска, когато получите орален секс, отколкото когато правите орален секс. Това е, защото, когато някой ти прави орален секс, не влизате в контакт с неговите генитални течност (сперма или вагинална течност). Въпреки това, все още има риск от инфекция.

Полово предавани инфекции, които могат да бъдат предавани при орален секс са:
– хламидия
– херпес (тип 1 и тип 2, който може да предизвика херпеси около устата, гениталиите или ануса)
– генитални брадавици
– гонорея
– хепатит А , хепатит B и хепатит C
– ХИВ
– сифилис
Ако имате херпес и вашият партньор ви прави орален секс, може да се зарази с вируса на херпес. Вируса може да премине от лигавицата на гениталиите в устата.

Смята се, че рискът от предаване или получаване на ХИВ по време на орален секс е нисък. Рискът е по-висок, ако има ранички в устата, гениталиите или ануса.

Можете да правите орален секс по-безопасно, с помощта на презерватив, тъй като той действа като бариера между устата и гениталиите.

Презервативите са с различни вкусове, но можете да използвате всякакъв вид презерватив по време на орален секс. Уверете се, че има марка за европейски стандарт, което означава, че презерватива отговаря на високи стандарти за безопасност.

Пипане с пръсти

Пипане с пръсти

Това е, когато се използват един или повече пръсти за стимулиране на вагината или ануса на партньора си. Това не е стандартен начин да се разпространяват полово предавани болести, но все пак има рискове.
Ако има порязвания или рани по пръстите на ръцете, без значение колко са малъки, риска от предаване или заразяване с ХИВ или други пренасяни по кръвен път инфекции (като хепатит В или С) се увеличава. Можете да намалите риска като носите хирургични ръкавици.

Секс играчки

Секс играчки
Това покрива широк диапазон от позиции, включително вибратори и секс-кукли. Всеки предмет, който се използва в секса може да се нарече секс играчка, независимо дали тя е проектирана за тази употреба или не.
Важно е да се поддържат чисти секс играчките. Ако сте споделяли вече секс играчките, уверете се, че сте ги измили добре и задължително поставете нов презерватив върху тях.
Споделянето на секс играчки крие рискове от заразяване и предаване на инфекции като хламидия, сифилис и херпес. Ако има някакво нараняване около влагалището, ануса или пениса и има кръв се повишава риска от предаване на хепатит B, хепатит C и ХИВ.

Урина и изпражнения
Някои хора уринират върху партньора си, като част от техния сексуален акт. Налице е относително нисък риск от предаване на инфекция, ако на мястото на контакта с урината няма наранена кожа или лигавица.
Фекалиите (изпражненията) носят по-висок риск. Те съдържат чревни организми, които причинят заболявания или инфекции. Въпреки че фекалиите обикновено не съдържат ХИВ, те могат да съдържат вируса на хепатит А. Има риск от инфекция, когато изпражненията влязат в контакт с наранена кожа, устата или очите.

Пиърсинг
Пиърсингът носи рискове. Инфекции като ХИВ, хепатит В и хепатит С може да преминава от човек на човек през наранена кожа. За да намалите риска от инфекция при пиърсинг, инструментите трябва да бъдат стерилизирани и да не се споделят с други хора преди отново да се стерилизират.

Свързани статии

Back to top button