Здравни новини

Само около 20% от стерилните двойки се нуждаят от лечение ин витро

Само около 20% от стерилните двойки се нуждаят от лечение ин витро, категоричен е д-р Йосиф Димитров, който е един от създателите на първото инвитро бебе в България. Всички останали 80% могат да бъдат лекувани по други начини, и то съвсем успешно.

Ин витро е метод за лечение на тежък стерилитет. Той се прилага, когато другите методи, а те не са малко, вече не могат да помогнат. При жените в напреднала възраст обаче, е редно бързо да се премине към ин витро оплождане, защото тогава яйчниковият резерв стремително намалява, както и шансовете за забременяване.

В последните години се наблюдава увеличаване на броя на стерилните двойки. Основните причини са начинът на живот, стресът, затлъстяването, полово преносимите инфекции. Негативно влияние също така оказват алкохолът, тютюнопушенето, некачествените храни. Дори и някои от пластмасовите опаковки, които се използват в последно време масово, също са вредни.

Абсолютно доказано е негативното влияние на пластмасата върху репродукцията. Има определен вид пластмаса, която е с вредно съдържание. „Преди няколко години колеги от западноевропейските страни имаха доклад по темата, изнесен на конгрес по детско-юношеска гинекология. Там беше посочено, че преждевременният пубертет при момичетата може да се дължи и на употребата на пластмасови бутилки и съдове. От друга страна, някои храни също вредят на здравето. Не е тайна, че за бързото угояване на животните се използват естрогени. Това са женски хормони, които после оказват влияние на този, който ги консумира. Антибиотиците, които се дават на животните, попадат с месото също в организма ни”, разказа д-р Димитров.

Друг проблем според него е отлагането на първата бременност за по-късно време. Факт е, че жените искат да забременяват, след като завършат образованието си, искат да започнат работа, да се издигнат в кариерата и чак тогава да мислят за деца. Забременяването след 38 години обаче вече е много трудно. Именно затова стерилитетът е проблем в глобален мащаб.

Често задаван въпрос е какъв е процентът на успеваемост при ин витрото. При нормална популация на 100 здрави двойки, които имат полови сношения по време на овулация, без проблеми забременяват 25-30 %. Теоретично би трябвало да забременеят и стоте, но не е така – от първия опит забременяват само 25%. , а на 12-ия опит, след година, би трябвало да забременяват почти всички. Един опит за ин витро оплождане имитира едно полово сношение и затова процентът на успеваемост е същият. Просто това е биологичният максимум при човека.

В Ин витро МЦ „Димитров“ пациентите могат да получат информация за възможните решения на проблемите със стерилитета, консултация и програма за лечение, както и отговор на всички вълнуващи ги въпроси относно репродуктивните проблеми.

Д-р Йосиф Димитров
Д-р Димитров е член на екипа, реализирал първото успешно инвитро оплождане в България през 1987 г. Завършил е медицина в Санкт Петербург. Работи като главен асистент в клиниката по обща патология на бременността в Майчин дом-София. През 1995 година основава Ин Витро Център „Димитров”www.invitro.bg. Помогнал е за раждането на близо 600 бебета ин витро.
Зам. председател на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

Тагове

Д-р Йосиф Димитров

Д-р Йосиф Димитров завършва медицина в Санкт Петербург, Русия. Работи като главен асистент в Университетска АГ болница „Майчин дом” в клиниката по "Фетална медицина". Занимава с репродуктивна медицина още от 1986 г., когато участва в екипа, създал първото българско бебе в епруветка, а през 1995 основава своя клиника. Вече над 20 години помага на хората с репродуктивни проблеми да сбъднат мечтата си. За този дълъг период, родените с негова помощ деца са над 1500. Има над 30 публикации в наши и международни списания. Членува в редица научни дружества и асоциации.

Свързани статии

Back to top button
Close