Половата функция при човека

При разглеждане на ендокринно-половите нарушения е необходимо да се подчертае, че половата функция при човека има много сложен характер и представлява 

организирана динамична система, която включва различни нива на нервна система, като започва с периферната, вегетативната и спиналната и завършва с подкорови и корови зони.

По отношение на ендокринния контрол на репродукцията и сексуалността има също така изградена система – комплекс от хипоталамус, хипофиза, полови жлези, надбъбреци и косвено влияние на щитовидната жлеза. В същото време към процесите на репродукцията и сексуалността съществено значение има метаболизмът на половите хормони, извършващ се предимно в черния дроб, стомашно-чревния тракт и бъбреците.

Нервната регулация на репродукцията и сексуалността не се ограничава сам с нервните центрове в мозъка. В нея участват всички звена от кората на мозъка до терминалните нервни окончания. Рецептивносттта на гонадите към половите хормони е обусловена от състоянието на вегетативната нервна система на фините крайни нервни окочания. Все пак трпбва да се изтъкне, че периферният нервен контрол върху репродукцията и сексуалността засега е недостатъчно изучен и се базира само на някои клинични и експериментални наблюдения. Доказано е съществуването на сексуални центрове в лумбалната и сакралната част на гръбначния мозък, които управляват ерекцията и еякулацията. Ивестно е също така, че някои неврологични заболявания на гръбначния мозък водят до сексуални смущения и дегенеративни промени в структурата на гонадите. Подобни промени са описани и при хирургическата симпатектомия. Хипоталамусът от своя страна концентрира всички елементи на нервната и ендокринната регулация у човека и всички нарушения в тази област дават своето отражение върху гонадната функция у човека.

Автори: Г. Дашев, Ст. Миланов, М. Протич, С. Спасов, Т. Станкушев

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button