Полова въшливост

Половата въшливост се причинява от въшката педикулус пубис или фтириус ингвиналис. Тя няма нищо общо с другите видове въшки, паратизиращи по главата или по дрехите на човека.

Половата въшка е с размери от 1 до 2 мм (женският паразит е малко по-голям от мъжкия). Тя е почти кръгла, с широк сплеснат корем с шест крачета, снабдени с яки нокти. Прикрепя се здраво в отвора на космените фоликули (до самия косъм), откъдето трудно се отделя. Гнидите са така здраво залепнали за космите, че се отделят само с премахването и на самите косми. След една седмица от гнидата се излюпва млад паразит, който само за още една седмица узрява и създава поколение. По този начин въшливостта бързо се разпространява.

Заразяването става най-често при полово общуване, при спане в едно легло и по-рядко при използване на чуждо бельо.
Главният симптом на половата въшливост е силният сърбеж в половата област. Той е особено силен и нетърпим през нощта, когато паразитът смуче кръв с хоботчето си. Тогава болният се разчесва и инфектира кожата. При по продължителна въшливост се появяват синкавовиолетови петна по корема и бедрата на болния, които са реакция на организма спрямо отделяните от паразита токсини. При ненавременно лечение, при по-космени индивиди, въшките могат да пропълзят по корема, бедрата, гърдите, подмишниците, по брадата, мустаците, веждите и миглите.

Лечението на половата въшливост се провежда от дерматолог. Следва да се лекува задължително и половия партньор.

Източник: Популярна венерология

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button