Какво знаем и какво не знаем за пневмонията

Днес броят на болните от пневмония е значително голям. Особено във времена на пандемия, където вирусът Covid-19 е един от основните причинители на пневмония, то няма как да не поговорим за това заболяване.

Пневмонията, сама по себе си, представлява инфекция, при която се наблюдава възпаление на алвеолите на единия или двата бели дробове. Характеризира се с това, че възпалените алвеоли се пълнят с течност или гной, което предизвиква наличието на различни неразположения.

Заболяването може да протече както леко, така и много тежко, което да го превърне в животозастрашаващо състояние. Това, което голяма част от световните статистики посочват, е, че най-податливи на пневмонията са:

 • новородените;
 • малките деца;
 • възрастни хора, които са над 65-годишна възраст;
 • онкоболни пациенти;
 • хора с придружаващи заболявания;
 • хора, които имат отслабена имунна система.

За съжаление, при бебетата понякога е трудно да се разбере, че има пневмония, тъй като не винаги се наблюдават някакви симптоми. Ако има, то те се проявяват с неспокойствие, липса на енергия, умора, температура и кашлица. От изключителна важност е при всички пациенти, които попадат в рисковата група, да се потърси лекарска помощ дори и при най-леките здравословни неразположения.

Кои са основните симптоми на пневмония?

Симптомите, които са свързани с пневмония, приличат много на тези при настинка и грип. Това, което ги различава е, че те продължават по-дълго и в случай, че не са предприети мерки и липсва адекватно лечение, може да доведе до сериозни усложнения.

Що се отнася до най-честите симптоми, които се наблюдават при пациенти с пневмония, то това са:

 • упорита кашлица;
 • температура и втрисане;
 • болки в гърдите;
 • ниско кръвно налягане;
 • липса на енергия, отпадналост и умора;
 • болки в гърдите;
 • недостиг на кислород и задух.

Това са едни от най-изявените симптоми, които могат да ви накарат да си помислите, че е грип. Но заедно с тях в някои случаи се наблюдава и посиняване на кожата, главоболие, промени в настроението, болки в ставите и мускулите; липса на апетит; гадене, повръщане, диария, учестен пулс  и други.

Как се диагностицира пневмония?

Диагностиката на пневмония е възможна с помощта на стандартен преглед при вашия личен лекар. Заедно с това е необходимо да се направи и рентгенова снимка, с помощта на която се установява какво е състоянието на белите дробове.

При по-тежките случаи, при които е необходима и хоспитализация, то специалистите ще искат да се пусне пълна кръвна картина, както и да се приложи радиография на гърдите и пулсова оксиметрия.

В тази връзка е важно да споделим, че навременно взетите мерки, спазването на предписаното лечение и препоръки на лекаря, както и набавянето на достатъчно почивка и полезни хранителни вещества, помагат в бързото възстановяване.

Какво причинява пневмония?

Един от най-важните въпроси, които по-голямата част от хората си задават, е: Кои са причинителите на пневмония ? Накратко можем да кажем, че различни видове микроорганизми са основна причина за развитието на пневмония. Според това каква е причината заболяването се класифицира, а най-честите причинители са:

 • бактерии- Streptococcus pneumoniae е една от основните причини за развитие на бактериалната пневмония. Този тип пневмония може да се появи при директен контакт с бактерия или след настинка или грип. Обикновено засяга една част от белия дроб, но има и случаи, когато и двата бели дроба са засегнати. Други бактерии, които могат да причинят пневмония, са Haemophilus influenzae и Legionella pneumophila;
 • бактериоподобни микроорганизми- познати още като Mycoplasma pneumoniae, те предизвикват пневмония, която се характеризира с по-леки симптоми и в повечето случаи протича изключително леко;
 • гъбички- хората, които развиват пневмония, заради контакт с определен вид гъбичка, обикновено имат отслабена имунна система или наличие на здравословни проблеми;
 • вируси- както вече споделихме, коронавирусът е един от вирусите, които може да доведе до нелека пневмония. Като цяло различните видове вируси са сред основните причинители на пневмония и то най-вече при деца под 5-годишна възраст.

В обобщение можем да кажем, че пневмонията е инфекциозно заболяване, което не бива да се пренебрегва. Дори и да смятате, че имате настинка или грип, то все пак е добре да посетите вашия лекар, за да се потвърди или отхвърли вероятността от наличие на пневмония.

В допълнение можем да кажем, че превантивни мерки като добра хигиена, здравословно хранене, достатъчно количество сън, както и грижата за силна имунна система могат да ви предпазят от развитието на пневмония.

Свързани статии

Проверете също
Close
Back to top button