Отворено писмо от екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“

До

д-р Петър Москов,

Министър на здравеопазването

Копие до:

Г-н Бойко Борисов,

Министър-председател на Република България

Д-р Даниела Дариткова

Председател на Комисия по здравеопазване,

43-то Народно събрание

Проф. д-р Виктор Златков,

Национален консултант по акушерство и гинекология

Българските печатни, електронни и интернет медии

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 Относно: Предложение за награждаване на медицинския екип, извършил вътреутробна интервенция на плеврален излив.

 

Уважаеми г-н Министър,

Повод за настоящото отворено писмо е информацията, изпратена от Пресцентъра на Министерския съвет, относно решение, взето на заседание от 3 февруари 2016 г. за възлагането от страна на премиера г-н Бойко Борисов до Вас в качеството Ви на министър на здравеопазването да стартирате процедура за награждаване от правителството на екипа медици в лицето на д-р Чачева и д-р Михова, извършили вътреутробна операция, довела до запазване на плода и живота на майката. Случаят стана обществено известен в края на миналата и началото на настоящата седмица след отразяване по телевизия bTV  и е представен като първата вътреутробна операция в България.

Екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ поздравява д-р Чачева, д-р Михова и всички специалисти, участвали в провеждането на вътреутробната интервенция, довела до спасяването на животa на едно очаквано бебе. Този случай е поредното доказателство, че в България има медицински специалисти, които са на изключително високо ниво и прилагат на практика достиженията на световната медицина в името на лечението на българските пациенти у нас.

Въпреки безспорния успех, справедливото отношение в този случай изисква да бъдат поощрени всички медици, работещи ежедневно и упорито за развитието в България на една иновативна медицинска под-специалност каквато е Фетална медицина, благодарение на която българските родители могат да запазят живота на своите все още неродени деца дори при диагнози, приемани доскоро за безнадеждни. Това важи в пълна степен за признатите и документирани за пионери в тази сфера у нас. В тази връзка бихме искали да напомним:

Началото на модерните вътреутробни операции в България беше поставено още през април 2014  г. от екипa на Медицински комплекс „Д-р Щерев“  и по специално от проф. Атанас Щерев и д-р Петя Чавеева, операторa направил първите уникални животоспасяващи вътрематочни оперативни интервенции в България, които доведоха до раждането на живи и здрави бебета.

През изминалите две години екипът ни извърши уникални за България вътреутробни операции и разреши успешно тежки случаи при неродени бебета като диафрагмална херния,  фетална анемия и т.нар. трансфузионен синдром при едноячни близнаци. Досега д-р Петя Чавеева е направила  11 вътреутробни лазерни аблации при проблемни многоплодни бременности, извършила е два пъти вътреутробно кръвопреливане с родено живо и здраво бебе. На два пъти извърши и уникални за страната вътреутробни операции на плод с поставяне на балон катетър. В резултат на това бяха спасени неродени още животи, които достигнаха до поява на бял свят и в момента са живи и здрави дечица, носещи радост за своите родители. И ако сега медийно беше отпразнувано раждането на бебе след поредната вътреутробна операция, то ние вече отпразнувахме първите годинки на бебета, спасени от д-р Петя Чавеева и екипа ни.

Всички тези успехи станаха достояние не само на пациентите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, но и на основните медии в България още през 2014 г. и 2015 година. В подкрепа на тези факти в приложение на настоящото писмо изпращаме копия на многобройните публикации и репортажи, отразяващи тези успехи на феталната медицина, като първата е с дата 7 ноември 2014 г., а последната е с дата 15 декември 2015 година. В допълнение успешните вътреутробни операции, извършени от д-р Петя Чавеева, са представени пред българските специалисти  чрез доклади и презентации на научни конгреси на Българското научно дружество по акушерство и гинекология, на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия и на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, проведени през 2014 г. и 2015 година. Случаите са документирани и чрез научни публикации в сп. „Акушерство и гинекология“ в бр. 1, бр. 5 и бр. 8 от 2015 година.

Напълно сме съгласни с Вашите думи от вчерашното заседание на Министерския съвет, че „добрите практики и високия професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система“. Това би означавало да се отчете приноса на всички екипи и центрове, интегриращи най-модерните медицински практики в България.  В интерес на професионалната етика, на пациентите и на българското общество като цяло е да се придържаме към научните факти и събитийната хронология. Когато се награждават последващите успехи в дадена медицинска сфера у нас, справедливо би било да бъдат наградени и пионерите в нейното прилагане.

Вярваме, че най-добрите резултати за нуждаещите се български родители и бременни жени ще се постигнат в сътрудничество на водещите родни екипи в областта на феталната медицина. Затова ние предлагаме двете болници с успехи в тази сфера да обменят своите знания и умения и да работят  в колаборация в името на раждането на повече живи и здрави бебета.

 

София,

04.02.2015 г.

С уважение,

Екип на Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Back to top button