От 1 декември стартира Националната Антиспин кампания

На 1 декември – Световния ден за борба срещу СПИН, започва Националната информационна АНТИСПИН кампания.

Тя се провежда за осма поредна година и се организира от Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации. Тази година тя е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и към толерантното отношение към хората, живеещи с болестта. Мотото на кампанията е «Презерватирай се!» и има за цел да напомни, че постоянната и правилна употреба на презервативи е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции. 
По време на Националната кампания в цялата страна ще се проведат редица събития. На 1 декември в София ще бъдат разположени мобилни кабинети за доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН , където всеки желаещ може да се тества, при следния график:

• От 10.00 до 16.00 ч. на „Попа”;
• От 10.00-13.00 ч. на паркинга пред централния вход на търговски център „The Mall” на бул. „Цариградско шосе” №115;
• От 17.00 до 19.30 ч. в подлеза на метростанция „Сердика”;
• На 1-ви и 2-ри декември през целия ден в Нов български университет.

В периода 17.30-18.00 ч. на 1 декември АНТИСПИН посланикът рок звездата Милена Славова и младежи доброволци ще закичат с червени панделки – символ на борбата срещу СПИН, кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова, представители на общината и гражданите по време на традиционното тържество, свързано със запалването на Коледната елха от кмета на София между Президентството и Министерски съвет. По инициатива на БМЧК в 18:50 ч. на стълбите на „Софийски университет” ще се образува жива панделка от тела, които държат запалени свещи. Идеята е подкрепена от неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, както и от различни студентски организации.
На 1 декември в 12.00 ч. в Пловдив ще се открие новия здравно-социален център за ромската общност в кв. Столипиново. Помещенията за него са предоставени от община Пловдив, а ремонтът е извършен със средства по Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» на Министерство на здравеопазването. В града от 2003 г функционира нископрагов център за инжекционно употребяващи наркотици, а от 2010 г. на територията на кв. Столипиново има и метадонова поддържаща програма за инжекционно употребяващи лица. Тя е филиал на метадоновата програма към Център за психично здраве – Пловдив. Общият броя на обхванатите от нейното стартиране през 2010 до 30 юни 2011 г е 227.
Първият етап на Националната АНТИСПИН кампания ще завърши на 16 декември 2011 г. с „Рок Коледа 2011“ в зала „Фестивална“. Концертът се организира от Столична община и посланика на борбата срещу СПИН в страната ни Милена Славова в тясно партньорство с Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Събитието ще представлява пет часов Коледен рок маратон с участието на звезди от българската рок сцена в съпровод на симфоничен оркестър. По време на концерта ще се раздават здравно-образователни материали, презервативи и червени панделки. В 18.00 ч. през зала „Фестивална” ще бъде разположен мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН за всички гости на концерта и преминаващи, желаещи да проверят своя ХИВ статус.
Източник: МЗ

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button