Още два случая на коронавирус у нас

За съжаление има още два случая на коронавирус у нас. Те са в столичната болница „Пирогов“. Единият е на 66-годишна жена, а другият – на 77-годишен мъж, семейство, които са работели на „Илиенци“. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг на Министерския съвет.

Пациентите са постъпили вчера. Тестовете са дали положителен резултат. Към момента заразените с коронавирус у нас стават шест с предишните четири случая от Плевен и Габрово.

Вирусът се разпространява из цяла Европа, буквално лети във въздуха, маските не го хващат и единственото, което можем да направим, е да се опитаме да го ограничаваме, обясни премиерът. Докторите ни казват – дистанция, избягване на много контакти и неналожителни пътувания, допълни Борисов.

Той заяви също, че във видеоконферентната връзка с лидерите от Европейския съюз е станало ясно, че се очаква около 60-70% от европейците да прекарат този вирус.

 

В България още на 26 февруари се сформира Национален оперативен щаб за коронавируса, експертите от него ни препоръчаха мерки срещу разпространението на заразата и ние започнахме да ги изпълняваме. Бяхме една от малкото страни в Европа, които взеха мерки навреме. За съжаление, много други държави едва сега започват да затварят границите, училищата, да спират масовите мероприятия. Светът в момента се тресе, борсите се сриват, задава се рецесия и ще е необходимо много време на световната икономика да се възстанови. На днешното заседание на Европейския съвет, което се проведе на видеоконферентна връзка, се взе решение 10 здравни специалисти от ЕС да предложат до понеделник на всички страни общ пакет от мерки срещу разпространението на вируса. Важно е обаче държавите от Западните Балкани, които не са част от Съюза, също да се съобразят с препоръките. Надявам се в следващите месеци да бъде създадена ваксина и пожелавам успех на българската фирма, която е разработила молекула. Дотогава обаче е важно да няма паника и да бъдем дисциплинирани.

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 10 март 2020 г.

 

Източник:
Oblasta.com
Back to top button