Ново поколение пренатален тест за хромозомни аномалии на плода в Медицински комплекс „Д-р Щерев”

На 06 ноември (четвъртък) 2014 ч. от 11:00 ч., в сградата на лечебното заведение на ул. Христо Благоев 25-31, екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” има удоволствието да представи ново поколение неинвазивен пренатален тест за хромозомни аномалии на плода.

На пресконференцията ще бъде представено ново поколение неинвазивен пренателен тест HARMONY на американската лаборатория Ariosa. Доскоро при необходимост бременните жени се подлагаха на амниоцентеза – инвазивно изследване за установяване на хромозомни аномалии при плода. Макар и рядко при >1% от случаите при прилагане на амниоцентеза съществува риск от аборт, свързан с манипулацията, както и риск от инфекции. С развитието на пренаталната диагностика и свързаните с нея нови технологии, изследването на плода за генетични аномалии вече е възможно с извършването на един кръвен тест – HARMONY тест. HARMONY е кръвен тест за установяване на тризомия 21 (Синдром на Даун), тризомия 18 (Синдром на Едуард) и тризомия 13 (Патау синдром) – едни от най-често срещаните хромозомни аномалии на плода. При него без никакъв риск от загуба на бременността се взима стандартна проба от майчината кръв, от която се изолира ДНК на бебето. Този тест е по-добрата и безопасна алтернатива на амниоцентезата.

Новият неинвазивен пренатален тест HARMONY ще бъде представен от д-р Базил Айиш от лабораторията Ariosa, САЩ. Как внедряването на този тест в клиничната практика повишава прецизността на прилежното проследяване на бременността ще бъде разгледано от д-р Петя Чавеева, специалист по фетална медицина. Какви са възможностите на теста от гледна точка на генетичната диагностика и консултация на бременната жена ще бъдат представени от доц. Иванка Димова, генетик. Д-р Таня Тимева, медицински директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев” ще представи как новия неинвазивен тест се включва в общата концепция по развитието на сектора по фетална и пренатална медицина към лечебното заведение. Ще бъдат представени и новите достижения на медицинската наука в сферата на пренаталните (преди раждането) оперативни интервенции на плода, които за пръв път в България вече се прилагат в лечебното заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button