Нови условия за влизане в България са в сила от днес

Нови условия за влизане в България са в сила от днес-09.07.2021. Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август, министър д-р Стойчо Кацаров издаде три заповеди, с които въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, идващи от държави, попадащи в „червена зона“ по заболеваемост от COVID-19, които представят при влизането си в страната валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване /или аналогичен документ, съдържащ същите данни/, или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, се поставят под 10-дневна карантина. Това е посочено в издадена днес заповед на министъра на здравеопозването, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Ако след влизане в страната се предостави по електронна поща документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина. Заповедта влиза в сила от днес.

Децата от 12 до 18-годишна възраст, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в „червена зона“, се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни. В случай, че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина.

За децата, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, карантината може да бъде отменена от директора на съответната регионална здравна инспекция след предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Със заповедите можете да се запознаете в прикачените файлове.

Заповед № РД-01-647/29.07.2021 г.

Заповед № РД-01-646/29.07.2021 г.

Заповед № РД-01-645/28.07.2021 г.

Back to top button