Нова уникална роботизирана система за инвитро

Българска фирма изобрети уникална роботизирана система за инвитро. Устройството ще даде шанс за дете на двойките с репродуктивни проблеми. Смята се, че в България те са повече от 145 хиляди.

Сега с асистирана репродукция се занимават лекари и биолози, в бъдеще тези функции могат да се поемат от роботите. Такъв вече са изобретили български учени.

Оплождането с тази роботизираната система за инвитро ще става много по-бързо. Лекарите обаче са скептично настроени към революционното изобретение, въпреки, че приемат новите технологии. Те смятат, че човешкият фактор е над всичко и лекарите са незаменими.

Създателите твърдят, че с тази системата всяка една процедура ще е сполучлива от първия път.

Роботизирана система за ин витро оплождане е сред изобретенията на Международния технически панаир- Пловдив. Системата е разработена от технологично ориентираната българска фирма Микрона, а проектът е финансиран по оперативна програма „Конкурентоспособност, допълниха организаторите.

Разработената от фирмата система за ин  ин витро оплождане повишава резултатите и намалява разходите при  асистираната репродукция. „Иновацията се състои в пълното автоматизиране на процесите, които се извършват с максимална прецизност и без човешка намеса, за да се запази  стерилността” обясняват от  фирма Микрона.

Фирма Микрона е основана през 2010 г. от изследователи от Института по Механика – БАН и БАН. „Екипът на фирмата притежава опит в областта на мехатронните и микрофлуидните технологии, като успешно ги интегрира за автоматизиране на процеси в областта на клетъчната биология, и в частност при сложни операции с биологични клетки, като сортиране, транспортиране, позициониране, ориентиране, инжектиране на клетки и тяхното характеризиране”, заявяват от Микрона.

Свързани статии

Back to top button