Нова болнична стая за деца с муковисцидоза във Варна

В детското отделение на в МБАЛ Св. Марина Варна се създаде стая за деца с муковисцидоза.Това стана възможно благодарение на Коледната дарителска акция на младежите доброволци от „Делфините“ – PTPI International, Фондация Деца на Балканите и родители на деца болни от рядкото смъртоносно заболяване.
Младите доброволци изработиха и продадоха стотици картички по Коледа , за да съберат пари за ремонта на стаята в детското отделение.

Муковисцидоза

Събрани бяха 12 700 лева, с които се ремонтират още две стаи в детски болници – стая за игра в „Света Анна“ – вече е готова и предстои откриване и стая за дневен престой на деца, болни от диабет в „Света Марина“. Благодарение на тях малките пациенти ще имат шанса за по-кратки болнични престои.

Муковисцидозата е генетично заболяване, при което белите дробове са особено уязвими към инфекции и чести пневмонии. Продължителността на живота на пациентите в България е три пъти по-ниска от тази в Европа. Децата с муковисцидоза у нас често не доживяват абитуриентския си бал, докато в другите държави учат, работят, създават семейства.

Свързани статии

Back to top button