Нов метод за откриване на аномалии на плода след ин витро оплождане

Открит е нов неинвазивен метод за откриване на генетични аномалии при ин витро ембриони.

Новия метод ще се базира на изследване на клетки около оплодената яйцеклетка, които обикновено се изхвърлят, а не на клетки от ембриона, както се правеше до сега. Старите методи се смятат за рискови за плода.
Новото изследване ще бъде на само по-малко агресивно, но й по-евтино. Водещият изследовател Елпида Фрагули от университета в Оксфорд обяснява, че в яйчника яйцеклетките са заобиколени от “облак от малки клетки“, които обикновено се изхвърлят след оплождането. 
Фрагули и колегите й са изследвали този вид клетки при 26 жени, подложени на генетичен скрининг преди ин витро оплождане. Учените открили същите аномалии в този вид клетки, както и в яйцеклетките, които те заобикалят.
“Все още сме в процес на оценка на полезността на тези клетки като неинвазивни маркери на състоянието и качеството на яйцеклетката“, посочи изследователката.
Този метод може да даде на жените възможност да избират най-добрите ембриони от най-добрите яйцеклетки. Поставянето на само една оплодена яйцеклетка в утробата на жената ще позволи да се избегне многоплодната бременност, която носи рискове за здравето на майката и зародишите.
Източник: mediapool

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button