Нов линеен ускорител в УМБАЛ Свети Георги Пловдив

Днес в 12 часа здравният министър д-р Стефан Консатнитинов заедно с премиерът Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков официално откриха новия линеен ускорител в УМБАЛ „Свети Георги“.

Новият линеен ускорител е петият за страната ни. Останалите три се намират в София и още един отново в „Св. Георги” в Пловдив. Закупуването на новия апарат беше възможно благодарение на целева субсидия от Министерството на здравеопазването в размер на 1.7 млн. лв. и собствени средства на болницата – 2.1 млн. лв. Новият апарат ще позволи на „Св. Георги” да лекува по 140 болни на ден, което е близо два пъти повече от досегашния капацитет на клиниката. Апаратът е с оптимален туморен контрол, като мултимодалността му осигурява 6 работни енергии – 5 електронни и една фотонна. Изборът на енергия е в пряка зависимост с дълбочината на тумора и стремежът е да се предпазят съседни незасегнати органи.
Инсталирането на ускорителя ни доближава до добрите практики в ЕС, заяви началникът на Клиниката д-р Марианна Янева.
Със средства по ОП „Регионално развитие” през следващата година се планира да се осигурят още четири линейни ускорителя за две държавни болници – СБАЛО в София и в „Св. Марина” във Варна, както и за някои от бившите онкологични диспансери в страната.
Източник: МЗ

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button