Мама, Татко и Бебе

Мама, Татко и Бебе. Да подготвим таткото, за хармонично съвместно съжителство с мама и бебе.

С появата на новия член на семейството, настъпва повратен момент в живота на родителите. За да избегнат стреса и евентуална криза в отношенията, съпътстващи бурните емоции и бушуващите хормони, младите родители трябва да се подготвят навреме за появата на бебето.

Подготовката на бъдещия татко започва още по време на бременността. И тъй, като жените износват бебето, то за татковците е много по-трудно да се включат в процеса, преди бебето да се е появило. На тях им е необходимо повече време да свикнат с идеята, че ще стават родители, докато за майката това е факт от момента, в който види двете чертички.

На първо време, не трябва да изпускате момента и да оставяте адаптацията на таткото за по нататък. Препоръчително е той да присъства на месечните консултации и да вижда как бебето расте, още докато е в корема на мама. Тези емоционални моменти няма да се повторят и той като пълноправен родител, би се чувствал щастлив да ги сподели с вас.

С напредването на бременността може да го включите в пазаруването на бебешките принадлежности, сглобяването на детското креватче, ремонт на детската стая, а защо не и в самото раждане. Според психолозите, мъжете присъствали на раждането на децата си, са по-отговорни и грижовни родители и се отнасят с по-голямо уважение към майката. Те също изпитват силни емоции и това, че не винаги ни го показват е белег на тяхната мъжка природа.

Много е важно адаптацията да продължи и след появата на бебето и прибирането вкъщи. Чакат ви няколко месеца безсънни нощи и за да не се чувствате сама и следродилната депресия да ви смачка, отново включете таткото на помощ. Възлагайте му лесни задачи и го информирайте, как може активно да участва в отглеждането на бебето. Той може да прави абсолютно същото с бебето, каквото и вие. Единствено изключение прави кърменето.

Таткото има право на 14 дневен отпуск от деня на изписването на бебето.

Той ще ви е много нужен, особено ако нямате баби на помощ, а дори да имате в повечето случаи те не помагат адекватно и по-скоро биха ви натоварили допълнително. И все пак, дори да имате странична помощ, първо дайте на таткото да разбере, че основно ще разчитате на него. Когато той участва активно в грижите за дома и бебето, вие ще се чувствате много по-спокойна, а така и бебето ще по-спокойно, тъй като децата много добре усещат вашето емоционално състояние и това им рефлектира.

Татко навреме

Таткото може да се включи в смяната на памперсите, къпането, даването на нощни смени, когато бебето страда от колики, разходки с бебето, миене на чинии, пускане на прахосмукачка, готвене на лесни манджи, пазаруване и още много други домашни задачи, които излизат на дневен ред.

Ако досега той само е ходел на работа и не е вземал участие в домашните задължения ще му е по-трудно да свикне с радикалната промяна, но когато се включи ще е напълно наясно как ще протича вашето ежедневие с бебето в негово отсъствие. Това от своя страна ще го направи много по-грижовен, съпричастен и уважаващ баща и съпруг.

Тази плавна адаптация на майката, таткото и бебето преди и след раждането осигурява семеен емоционален мир. А някои татковци дори решават да се възползват от отпуска по майчинство на майката и да останат вкъщи с бебето, докато мама се връща на работа.

Back to top button