Кардиохирурзи от Плевен спасиха възрастна жена

Кардиохирурзи от Плевен спасиха възрастна жена, получила рядко срещано комбинирано разкъсване на кръвоносни съдове.

Заради големия риск от втора последователна сърдечна операция, лекарски колегиум решава да приложи минимално инвазивна процедура, като се имплантира стент.

73-годишната Николина Иванова от плевенското село Опанец била транспортирана в болницата от Спешна помощ в безсъзнание и с разкъсване на аортата. Последвала 8-часова успешна животоспасяваща операция, при която е поставена биокативна протеза.

По думите на кардиохирургът проф. Владимир Данов при контролната томография се оказало, че жената има и второ разкъсване в областта на главната артерия, която води до мозъка. В същото време нова манипулация била изключително тежка.

Пациентката се поема от т. нар. „хард-екип“, който е на денонощно разположение в болницата.

„Тънкият момент е, че тук има две артерии и когато едната е разкъсана, не можеш да протезираш двете, защото едната ще бъде запушена, тъй като има двоен изход. Вследствие на което се направи тази интервенция със стент-графт, който се постави“, обясни инвазивният кардиолог доц. Николай Димитров.

Пациентката разказва, че не си спомня нищо от последния ден на март, когато получава разкъсването на аортата.

„Пулсът беше намален, кръвното ми постоянно високо беше, и все отлагах“, казва Николина Иванова.

Лекарите обобщават, че подобен случай се наблюдава изключително рядко. Жената вече се чувства добре и до дни ще бъде изписана.

Back to top button