Как да контролираме теглото си

Ако сте с наднормено тегло, вие не сте сами. Шестдесет и шест процента от възрастните в САЩ са с наднормено тегло или със затлъстяване.

 Постигането на здравословно тегло, може да ви помогне да контролирате холестерола, кръвното налягане и кръвната си захар. То може също така да предотврати някои неразположения свързани с теглото, като сърдечни заболявания, диабет, артрит и някои видове рак.

Прости правила за здравословно тегло
Прекомерното хранене или застоялия начин на живот са двете предпоставки за наднормено тегло. За да поддържате теглото си, калориите, които приемате трябва да са право пропорционални на енергията, която изгаряте. За да отслабнете, трябва да изразходвате повече калории, отколкото приемате. А стратегията за контрол на теглото може да включва:
– Избирайте храни с ниско съдържание на мазнини, нискокалорични храни.
– Хранете се с по-малки порции.
– Питейна вода вместо сладки напитки.
– Бъдете физически по – активни.

Какво е затлъстяването
Затлъстяването означава да имаш твърде много телесни мазнини. То е различно от наднорменото тегло. Теглото може да идва от мускули, кости, мазнини или задръжка на течности. И двете условия обаче означават, че теглото на човек е по-голямо от това, което се счита за здравословно за неговата височина.
Затлъстяването възниква с течение на времето, когато приемате повече калории, отколкото изразходвате. Балансът между калории и разход на калории е различен за всеки човек. Факторите, които може да нарушат равновесието може да са генетични, преяждане, хранене с храни с високо съдържание на мазнини, и най – важния фактор е застоялия начин на живот.

И не забравяйте, да бъдеш с наднормено тегло повишава риска от диабет, сърдечни заболявания, инсулт, артрит и някои видове рак. Ако сте с наднормено тегло, но положите усилия и загубите дори 5 – 10 процента от теглото си, можетет да забавите или предотвратите някои от тези заболявания.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button