История на инвитрото в България

През 2015 се навършват 27 години от първата успешна инвитро процедура в България. Първото „бебе в епруветка” у нас се появява на бял свят през 1988 г., благодарение на екипа на доц. Атанас Щерев.

През 1987 г. екипът се поздравява с първите бременности след успешни ин витро процедури, децата, от които се раждат през следваща 88-ма. Все пак успешните случаи в първите години от приложението на технологията у нас са били 3-4 годишно, докато в момента само в Медицински комплекс „Д-р Щерев” са няколкостотин ежегодно. Благодарение на пионерското усърдие, находчивостта и упоритостта на доц. Щерев в наши дни у нас инвитро методиката вече е наложена в България като успешна възможност за лечение на безплодие, съобразно най-високите европейски и световни стандарти.

Първите постигнати „бебета в епруветка” са дело на доц. д-р Атанас Щерев и ползотворната му съвместна работа с биолозите проф. Илия Ватев и Димитър Баров и акушер-гинеколозите д-р Йосиф Димитров, д-р Валентин Лачев, д-р Владимир Янков и др. Приложението на инвитро методиката в България е белязано в началото от много трудности като отсъствие на практически опит, липса на специализирани консумативи, недостиг на качествено оборудване и апаратура и др. Доц. Щерев и ембриолог Баров си припомнят как те и техните колеги постигат огромен напредък чрез упорит труд, чрез запознаване от публикации с опита на западните пионери на инвитро лечението, чрез голяма доза сърцатост и иновативност за сглобяване на необходимия инструментариум често от подръчни материали.

Д-р Таня Тимева, медицински директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и един от най-известните репродуктивни специалисти в България, представя как се е променила успеваемостта от първите години на приложението на методиката у нас до наши дни.

Ембриолог д-р Таня Милачич, ръководител на IVF и андрологична лаборатории в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ представя последните нововъведения в инвитро секторът, които повишават шанса за успех при една процедура.

Доц. Щерев и неговият екип полагат основите по модерното лечение на безплодието в България с внедряването най-иновативните методи и технологии, даващи надежда за постигане на радостта от зачеването и раждането на дете дори и на безнадеждните случаи. И днес, четвърт век след първата успешна процедура у нас, Медицински комплекс „Д-р Щерев“ остава лидер в прилагането на инвитро методиката в България с над 5500 родени бебета.

Източник:
shterevhospital.com
Back to top button