Ин витро за болните от таласемия

Фондация „Искам бебе“ и Организацията на таласемиците в България разработват проекта за ин витро процедури за болните от таласемия.

Болните от рядката болест таласемия майор вече ще могат да се подлагат на ин витро процедури в България.
Проектът предвижда четири двойки, в които единият родител е болен от тази болест, да бъдат подложени на ин витро. Разходите за процедурите ще бъдат поети от двете неправителствени организации.
Таласемията е рядко хематологично наследствено заболяване, дължащо се на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма, което води до тежка анемия. Лечението е доживотно и животоподдържащо. То изисква ежемесечна (на всеки 20-25 дни) хемотрансфузионна терапия – кръвопреливане на еритроцитен концентрат. Необходимо е и ежедневно, животоспасяващо хелатиращо лечение със скъпоструващи лекарства.
Ендокринните усложнения вследствие на основното заболяване водят до нарушение на репродуктивните функции на организма и при тези пациенти се изисква изключително стриктно следене както на процеса на подготовка за забременяване, така и за износване на плода.
Световният опит в страни като Италия, Кипър, Гърция, Великобритания от много години отчита успешни раждания при пациенти с таласемия майор след прилагане на процедурата ин витро.
Източник: Dnevnik

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button