Ин витро от трима родители във Великобритания

Според вестник „Гардиън“, Във Великобритания се обсъжда метод за оплождане инвитро, който използва ДНК на трима души. Очаква се това да се случи още през април следващата година.

Методът се нарича митохондриална замяна и все още е на етапа научни изследвания в лаборатории в САЩ и Великобритания. Техниката е удачна да се използва при семействата, засегнати от генетични заболявания предавани от майката на плода, като мускулна дистрофия, сърдечни и мозъчни аномалии, причинени от дефектна ДНК. При този метод се отстранява от яйцеклетката дефектната митохондриална ДНК и се замества със здрава митохондриална ДНК от друга жена.

Проектът ще бъде обсъден в парламента през есента и би могъл да бъде приет като закон през април следващата година.
Продължават научните експерименти за безопасността на метода. До сега няма доказателства, че техниката е опасна, но рискът за неизвестни странични ефекти остава и той може да засегне всички следващи поколения, носещи това ДНК. /БГНЕС /

Едно на всеки 6500 деца във Великобритания всяка година се ражда със генетично нарушение. Много често засегнати органи са мускулите, сърцето, мозъка и други. Критици обаче твърдят, че според еволюционната теория несъответствие между ДНК в митохондриите на донора и в тази на майката могат да доведат до потенциално непредвидими последици за ембриона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button