Фонд за лечение на лицата с наркотична зависимост

Предлагат се също промени в Закона за наркотичните вещества.

Синята коалиция поиска създаването на Фонд за лечение на лицата с наркотична зависимост по подобие на фонда „ин витро”.

На заседание на комисията по здравеопазване, те са постигнали принципното одобрение от другите парламентарни групи . Вносителите на поправката са установили при срещи с майки на непълнолетни наркозависими, че те не могат да бъдат лекувани пълноценно, защото в психиатричните клиники нямат подходящи условия за тях.

Мотивът на Синята коалиция е, че в България се обръща внимание само на деинтоксикацията, а не на рехабилитацията и ресоциализацията. Желанието на народните представители е да бъде създаден този фонд за лечение на лицата с наркотична зависимост, да се запълни празнотата в нормативната уредба и да се помогне на пострадалите и семействата им.

Финансовите средства, събрани от глоби и санкции по този закон, да се превеждат на Център „Фонд за лечение, рехабилитация и ресоциализация на лица със зависимост от наркотични вещества“. Такова предложение е отправено към министъра на здравеопазването.

Вероятно в четвъртък следващата седмица на заседание на комисията по здравеопазване в НС ще бъдат поканени гражданските сдружения в тази сфера, лекуващи се и техни родители, експерти и специалисти, представители на заинтересовани ведомства, за да дадат своите предложения.

Тагове
Back to top button
Close