д-р Добринка Гинчева: Ендометриозата засяга една от всеки десет жени в репродуктивна възраст

Март е обявен за Световен месец на ендометриозата – хронично заболяване, което засяга приблизително 178 милиона жени по света, т.е. една от всеки 10 жени в репродуктивна възраст.

Това каза в интервю за БТА д-р Добринка Гинчева, акушер-гинеколог в МБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен. Лечебното заведение е част от инициатива на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и обяви безплатни за пациентките специализирани прегледи за ендометриоза до 31 март.

„Има много теории за възникването на това заболяване, но все още няма категорично обяснение за причината и кои групи жени засяга то. Това е състояние, при което ендометриални клетки – ендометриум (лигавицата на матката) се разпространяват на атипично място извън матката“, обясни д-р Гинчева. „Най-често ендометриозата се локализира в областта на яйчниците, маточните тръби или други органи в таза и коремната кухина (черва, пикочен мехур, перитонеум) и причинява хронично възпаление и сраствания. Въпреки че заболяването е често срещано, информацията за него е ограничена, а диагностицирането му – трудно“, отбеляза тя.

Специалистът обясни, че симптомите най-често са болки в малкия таз и коремната област преди и по време на менструацията и овулацията, болка при сексуален контакт, хронична умора, обилно менструално кървене и влошаване качеството на живот.

Ендометриозата е трудна за диагностициране като основно се вземат предвид симптомите, които водят пациентките в гинекологичния кабинет.

„Диагнозата може да се потвърди и с неинвазивни диагностични методи като изследване на туморен маркер CA 125, ехографско изследване и ядрено-магнитен резонанс“, посочи лекарят. Тя подчерта, че златен стандарт е хистологичното доказване на ендометриозните огнища и отстраняването им чрез лапароскопска операция от сертифициран и опитен специалист.

„Важно е да се отбележи, че не всяка ендометриоза е показана за оперативно лечение“, допълни д-р Гинчева. По думите й решението за предприемане на операция се взима строго индивидуално според разположението и размерите на ендометриозните огнища, симптомите, възрастта на пациентката и дали тя планира бременност в близко бъдеще. „В нашия гинекологичен кабинет са идвали пациентки, които са били оперирани неколкократно. Резултатът от това е силно намален или почти липсващ яйчников резерв в репродуктивна възраст“, коментира д-р Гинчева. Тя подчерта, че ендометриозата дава отражение в много аспекти и освен упорития болков синдром, води до стерилитет – може да намали яйчниковия резерв, да повлияе негативно на овулацията и т.н.

„Ендометриозата е упорито хронично заболяване с тежки последици. Протоколът на лечение е комплексен и индивидуален, а крайната цел на лекаря е дългосрочното подобряване на качеството на живот на пациентките и безпроблемното забременяване и износване на бременността„, каза още гинекологът.

Относно кампанията с безплатни прегледи, която провежда МБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен, д-р Гинчева коментира, че опитът е показал, че подобни инициативи мотивират жените да посещават гинеколог редовно и да са отговорни към здравето си.

„В днешно време пациентите са любознателни, имат достъп до специализирана медицинска информация, както и изисквания за съвременни методи на диагностика и лечение. Целта на профилактичните прегледи е определяне на проблема в начален стадий и разрешаването му без това да наруши качеството на живот на пациента и на семейството му“, посочи гинекологът.

До края на месеца записването за безплатните прегледи при д-р Добринка Гинчева и д-р Александър Любенов става на тел. 064/67 84 00.

Източник:
БТА

Свързани статии

Back to top button