Държавата ще ваксинира 12-годишните момичета срещу рак на шийката

Министерският съвет одобри Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка.

Тя предвижда 75% от 12-годишните момичета да бъдат ваксинирани срещу човешки папилома вирус (HPV), който е основният виновник за онкологичното заболяване.

Документът беше публикуван още преди месец за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Сред основните мотиви за началото на програмата е развитата вече в други европейски държави практика на ваксинация, както и черната статистика, според която ежегодно в света се регистрират около 500 000 нови заболели и 250 000 смъртни случая.

Действителното ограничаване на онкогенните HPV инфекции е възможно само при постигане и поддържане на висок ваксинален обхват при над 75% от момичетата на 12-годишна възраст, се обяснява в документа.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа ракът на маточната шийка е втората по честота форма на раково заболяване при жените от 15- до 44-годишна възраст след рака на гърдата. Всяка година нови 60 000 жени заболяват, а почти половината от тях умират. В Източна Европа средната смъртност обаче е над два пъти по-висока, отколкото в останалите части на Стария континент.

За България данните на Националния раков регистър показват, че честотата на новооткритите случаи се е увеличила почти трикратно. Годишно новите случаи на заболяването са 1100 – 1200. За между 350 и 400 жени изходът е смърт. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от рак на шийката на матката, и се диагностицират три нови случая на онкозаболяването.

Средствата за изпълнението на програмата ще бъдат осигурени от Министерството на здравеопазването. Финансирането на ваксините ще се прави от здравната каса чрез трансфер на средства от ведомството, уточняват от правителствения пресцентър.

Източник: МЗ

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button