Д-р Нора Великова от ИСУЛ с награда за уникален метод за лечение на глаукома

Д-р Нора Великова – офталмолог от Очната клиника на УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ” и асистент към Катедра”Спешна медицина” на МУ-София, спечели конкурса „Млад учен” на Българското глаукомно дружество. Наградата бе връчена за представянето на резултатите от иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция – гониотомия с Kahook Dual Blade.

Методът, който се прилага само в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, може да се извършва едновременно с операцията за катаракта (при възрастните хора тези състояния обикновено вървят паралелно), като така болният получава ефект 2 в 1: от една страна зрението се подобрява, тъй като се отстранява катарактата, а от друга- вътреочното налягане и рискът от прогресия на глаукомния процес намаляват.

Д-р Великова в екип с началника на Клиниката по очни болести – Доц. д-р Борислав Кючуков, дм, FEBO, извършват тази щадяща минимално травматична процедура от 4 години. Научно-изследователският проект е станал възможен благодарение на финансова подкрепа от Медицински университет- София. Миналата година д-р Великова също беше удостоена с награда за млад офталмолог с научен принос „Проф.Стоимен Дъбов” от Българското дружество по офталмология.

Д-р Нора Великова с наградата
От ляво на дясно: Доц. д-р Борислав Кючуков, д.м., началник на Клиниката по очни болести в ИСУЛ, д-р Нора Великова, офталмолог в същата клиника и доц. д-р Марин Атанасов, д.м., председател Българското глаукомно дружество.

Конкурсът „Млад учен“, проведен в рамките на ХХ-ти Симпозиум на Българското глаукомно дружество(БГД), се състои от двуетапна селекция на участващите проекти. Селекцията включва преглед на научните доклади в пълен текст и след това представяне на одобрените доклади пред аудитория от офталмолози. Оценката се извършва от Управителния съвет на дружеството с председател Доц. Марин Атанасов, дм, FEBO.

Какво представлява самият метод гониотомия с Kahook Dual Blade: Иновативното при него, освен, че помага да се подобрят две състояния наведнъж, е че стимулира естествената дренажна система на окото, за разлика от класическата хирургия, при която се прави изкуствен път за оттичане.

При глаукомата в окото се образува повече течност, която притиска зрителният нерв и постепенно го уврежда безвъзвратно. По време на операцията в засегнатия орган се прави миниатюрен, 2 мм разрез, през който се поставя мека леща, която замества помътнялата в следствие на катарактата естествена леща. През същия отвор се влиза с още по-миниатюрно ножче, което стимулира дренажа на вътреочната течност. Операцията е минимално инвазивна и с много добър профил на безопасност и бързо възстановяване Ден след интервенцията пациентът може да бъде изписан, а до седмица да възвърне изцяло нормалния си начин на живот.

Автор:
Моника Николова

Свързани статии

Back to top button