Четиридневна акция по кръводаряване

Четиридневна акция по кръводаряване стартира от днес, организирана от Министерството на отбраната и Военномедицинската академия, съобщиха от сайта на министерството.

 

Организирането кампанията е във връзка с отправения призив на Министерството на здравеопазването за кръводаряване в цялата страна.

 

Планови кампании за кръводаряване се провеждат два пъти годишно от Министерството на отбраната и Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинската академия в по-големите поделения на Българската армия, а при нужда се организират и извънредни акции, като при последната такава в края на месец юли са се отзовали над 30 кръводарители.

Настоящата кампания ще започне във всички структури на Министерството на отбраната на 19 септември и ще приключи на 24 септември, понеделник.

 

СЛЕД ПРИЗИВА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ХИЛЯДИ ДАРИХА КРЪВ

 

Хиляди граждани от цялата страна станаха донори в рамките на пет дни след призива на МЗ за спешна акция по кръводаряване. Извънредната кампания беше обявена заради недостатъчното количество кръв от групите А и 0 в лечебните заведения в София и Западна България.

От откриването на акцията в петък до днес по обед 1500 души са дарили кръв в Националния центът по трансфузионна хематология, регионалните кръвни центрове в Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, както и в многопрофилните болници за активно лечение в Перник, Видин, Враца, Лом и Благоевград.

 

През разкрития пункт за кръводаряване в МВнР днес са преминали 16 души. До 16 часа кръводарителите в УМБАЛСМ „Пирогов“ са 14, а в Националния център по трансфузионна хематология – 44.

 

По данни на Районните здравни инспекции днес кръводарителите в многопрофилната болница в Пазарджик са били 7, в Кърджали – 14, Търговище – 10, Стара Загора – 32, Ямбол – 3, Кюстендил – 29, Русе – 8, Плевен – 10, Пловдив – 94, Хасково – 4, Шумен – 21, Враца – 3, София област – 31, Силистра – 3, Варна – 10, Добрич – 4, Перник – 7, Благоевград – 14, Ловеч – 2, Бургас – 2, Смолян – 19.

В събота и неделя във ВМА кръводарители са станали близо 40 души. Акцията по кръводаряване ще продължи от утре до 24 септември в различните структури на Министерството на отбраната.

Кръводарителската кампания продължава през следващите дни в цялата страна. В град Ямбол тя ще се проведе и на 19.09.2012 г., 20.09.2012 г. и 21.09.2012г. За желаещите да дарят безвъзмездно кръв ще бъдат разкрити 2 пункта: в ОТХ – МБАЛ „Св.Пантелеймон”АД – гр.Ямбол и в малката зала на Областна администрация, с работно време от 09:30 ч. до 13:30 ч.

 

На 19 и 21 септември ще има извънреден мобилен екип за кръводаряване в МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив. На 20 и 24 септември на площада пред Областната управа в града ще има мобилен пункт за желаещите да станат кръводарители. На 1 октомври извънреден пункт за кръводаряване ще има и на площад „Константин Величков“ в Пазарджик.

Областната администрация в Русе е изпратила писма до кметовете на общини с призив за включване в кръводарителската кампания. В Сливен се чака разрешение от общината за разкриване на временен пункт утре.

 

Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв в София и областите от Западна България, могат да направят това и на следните места:
в НЦТХ – София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа
в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button