Близнаци се родиха от първото инвитро в Майчин дом

Първите близнаци, заченати инвитро в Университетската АГ болница „Майчин дом” в София, се родиха в понеделник -24 юни, в 10:30 часа. Бебетата са момчета и първото е с ръст 48 см и тежи 2450 гр., а второто е високо 42 см и е с тегло 1900 грама.

Майката е 32-годишна софиянка, чийто първи инвитро опит се оказва успешен, съобщиха от болницата. Двамата юнаци ще се казват Аблександър и Андрей, сподели щастливата майка.

Успешната инвитро процедурата е дело на д-р Георги Вакрилов, ембриолога Радка Будинова и д-р Сергей Славов, който днес помогна на близнаците Александър и Андрей да дойдат на бял свят. В екипа, извършил секциото, участваха още анестезиологът д-р Монов, д-р Певтичев и акушерките Лазарова и Цанкова.

news 3Обновената Трета гинекологична клиника по репродуктивно здраве в Университетската болница беше официално открита през ноември 2011 г, но заработи активно през май миналата година.

Така най-голямата АГ болница у нас възстанови своите приоритети в областта на стерилитета, съвременните репродуктивни техники, детско-юношеската гинекология и гинекологичната ендокринология.

До този момент в „Майчин дом” има вече пет бременности, постигнати чрез инвитро процедури, а от други методи на асистираните репродуктивни технологии забременелите жени са над 20, уточниха от „Майчин дом”.

Първата инвитро клиника в България беше създадена именно в „Майчин дом” от пионерите Доц.д-р.Атанас Щерев, д-р Йосиф Димитров, Д-р Валентин Лачев и биолога Баров.

Back to top button