Безплатно изследване на имунен статус в МЦ „Св. Елисавета” – Плевен

На 26 март в МЦ „Св. Елисавета” в Плевен ще се проведе Ден на отворени врати, по време на който ще се извършват безплатни изследвания на имунния статус на желаещите.

Това стана ясно на пресконференция на която Доц. д-р Емилияна Конова, д.м., специалист по клинична имунология, и проф. д-р Ваня Недкова, алармираха пред обществеността необходимостта от спешни мерки за провеждане на имунопрофилактика и имуностимулация при всички възрастови групи, с цел профилактиране на заболеваемостта и тежките усложнения при вирусните инфекции.

Поводът за безплатните изследвания е тежката грипна епидемия, с която се сблъскахме тази година. За разлика от други години, когато боледуват предимно рисковите групи от деца и възрастни хора, сега са засегнати много млади, здрави хора с особено тежки инфекции, с хоспитализации и реинфекции.

В тази неравностойна битка между вируси и пациенти, ние не можем да влияем върху характера на вирусите, но можем да влияем върху имунната система на човека, за да бъде подготвен за тази среща и да не реагира с такива тежки усложнения”, посочи доц. Конова.

Тя обясни, че ролята на имунолога е точно в това – да направи оценка на имунния статус на пациента и да препоръча имунопрофилактика, за да може имунната система да реагира адекватно при среща с вируса.

В Плевен работят три имунологични центъра, в които се извършват консултации, изготвят се индивидуални схеми за имуностимулация, за да се изгради добър имунитет, който да защитава организма в продължение на няколко години.

Заради високата изменчивост на грипните щамове, ваксините се оказват недостатъчно средство за предпазване от инфекции. В този случай имунопрофилактиката е най-добрият начин за предпазване от грип и усложненията от него, подчерта доц. Конова.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button