България въвежда чип карта за всеки лекар

Европейската професионална карта се въвежда у нас съгласно европейска директива, това съобщиха от Българския лекарски съюз.

На своя 60 – ти извънреден конгрес, който се провежда във Варна, съсловната организация обяви своето решение да въведе чип карта за всеки лекар у нас.

Съгласно Закона за съсловните организации, единствно членове на БЛС могат да упражняват лекарската професия.
С въвеждането на професионалната карта ще бъде премахната опасността определени лица да се представят за лекари, без да имат право на това.

Чип картата ще наподобява лична карта, ще съдържа както трите имена на лекаря и неговия УИН код, така и каква е специалността му, каква квалификация има и т. н.
В картата ще бъде описано всичко, което е свързано с професионалният път на лекаря в детайли, като това ще включва информация дори дали има наказания и дали си е плащал редовно членския внос.

Информацията, която ще съдържа чип картата ще бъде както на български, така и на английски език

Професионалната карта ще има не само всички задължителни защити, но и ще бъде защитена с чип и баркод.

Цялото съдържание на картата ще бъде въведено и в електронния регистър на съсловната организация, но пълен достъп до данните ще имат единствено членове на БЛС.
На пациентите ще бъде предоставен достъп до програма, чрез която ще могат да изтеглят данните на лекаря, който им е необходим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button