67 са случаите на COVID-19 в България

Това стана ясно по време на от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 08.00 часа.

В рамките на днешния ден от Националния оперативен щаб ще предложат на министър-председателя нови мерки.

Мерките наистина се спазват от по-голяма част от населението, но все пак трябва да има ограничение при събирането на хора на открити пространства. Това не са някакви екзотични мерки, а съвсем обосновани. Заради това ще предложим на министър-председателя да се вземе решение повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства. Това важи за опашките пред големите хранителни вериги, аптеките, банките, дрогериите, застрахователните институции, както и за държавните такива, заяви проф. Мутафчийски.

Той изтъкна, че това не се отнася за промишлените предприятия, където са дадени ясни указания и дадепример с ВМА: Академията работи на дву- и триекипен принцип. В момента работи един екип, в администрацията също. Имаме два екипа, които са на разположение, но се намират в отпуск вкъщи, а където е възможно, се работи дистанционно. На период от една седмица се сменят. При поява на зараза – целият екип се карантинира, но администрацията продължава да работи. Така е и в клиничните отделения. Иначе мерките са абсолютно фанатични по отношение на дезинфекция, условия на труд, поддържане на лична хигиена и спазване н социална дистанция.

Няколко са варинатите и за международните шофьори, които ще бъдат предложени на правителството.

Имаме три варианта, като винаги са съобразени с това дали съответният шофьор има признаци на болест или не. Първо – пристига български шофьор, който разтоварва стоката и не се предвижда скорошно пътуване. Той остава под домашна карантина. Второ – пристига шофьор, който в рамките на 12-24 часа трябва да пътува отново. Фирмата е задължена в този период да гарантира абсолютната му социална изолация. И трето – пристига чуждестранен ТИР – след като разтовари стоката, фирмата трябва да му осигурят максимална социална изолация и не по-късно от 12 часа след това трябва да напусне страната, поясни генерал-майор Мутафчийски.

Освен тези мерки, Националният оперативен щаб се свърза с редица фирми, които приготвят готова храна. Повечето от фирмите разполагат с технологии за приготвяне на истинска храна, която без консерванти се приготвя с вакуум и може да е годна до 3 месеца при съхранение в хладилник. Това е добро решение. Препоръчали сме им да се свържат с фирми за онлайн поръчки и доставка по домовете, което е добро решение в по-кризисен момент, който може да настъпи. Ние трябва да сме готови с решения по този въпрос – не само храна, но и за лекарства и стоки от първа необходимост, каза още проф. Мутафчийски.

Източник:
ВМА

Свързани статии

Back to top button