2316 жени одобрени от ФАР за първото полугоди

От началото на 2012 г. до 30 юни, 2316 жени са получили заповеди за започване на инвитро процедури

от Център „Фонд за асистирана репродукция. Това се посочва в отчета на Фонда за първото шестмесечие на годината.
Осигурено е финансиране на 1523 процедури в 24-те лечебни заведения, с които Фондът има сключени договори.
През 6-те месеца на годината след инвитро процедури и последваща бременност са родени 436 деца. Към момента 472 жени са бременни след успешно проведени процедури.
Общо през периода Фондът за асистирана репродукция е одобрил 2255 заявления за първи, втори и трети опит, част от които са подадени в края на 2011 г. В същото време през тази година постъпилите заявления от пациенти са
2085.
Изразходваните средства за дейността на Фонда от 1 януари до 30 юни са в размер на 6 467 945 лв. През този период работата на Фонда е била проверявана 4 пъти.
С промени в Правилника на Фонда за асистирана репродукция от 8 юни т.г. срокът на валидност на заповедите за финансиране за инвитро процедурите беше увеличен от шест месеца на една година. По този начин по-голям брой
жени с репродуктивни проблеми получават шанс да имат свое дете. Освен пациентките със злокачествени заболявания, с предимство при разглеждане на заявленията вече се ползват и жени, които имат други медицински причини.
Общественият съвет разглежда всеки конкретен случай след представяне на необходимата медицинска документация. С други промени в Правилника беше облекчен и административния ред за получаване на документите, даващи право на финансиране от Фонда за асистирана репродукция.
Източник: МЗ

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button