112 са случаите на COVID-19 в България

112 са общо положителните проби, сред тях вече и Перник с 1 положителна проба. Увеличението е +18 души за последното денонощие. 

Това съобщи на редовния си брифинг проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса в България. БНТ излъчва на живо.

ВМА е задействала процедура за доставка на медикамент, който се споменава в група с още 8-9 лекарства, които са с предполагаем препоръчителен ефект в борбата с коронавируса, заяви проф. Венцислав Мутафчийски. Разговаряно е и с производители в България, дали е възможно да бъде направено такова производство, предвид доставката на суровини.

Венцислав Мутафчийски: Запознат съм с искането на БЛС (За пълна забрана на излизането от София), приемаме го като подкрепа за твърдите мерки. Получих писма и от възрастни хора, че им съсипваме живота, тъй като са свикнали да ходят на Витоша, имам чувството, че някои от тях не могат да разберат какъв е проблема.

Проф. Мутафчийски призова възрастните хора да останат по домовете си.

Щабът преценява, че към този момент са достатъчно твърдите мерки в София, но има готовност и за по-твърди.

В момента страната ни има 10 000 теста за коронавирус, които по думите на проф. Мутафчийски не са закупени с държавни пари.

Пациентите с доказан коронавирус трябва да се докаже, че са изчистени, което трябва да стане с 2 проби в рамките на 24 часа. Такива потенциално излекували се в България към настоящия момент са двама, които ще бъдат тествани. Средно вирусът се изчиства до 21 дни, но има и такива случаи до 37 дни.

Свързани статии

Back to top button