Време е за ясла

Постъпването на детето в ясла е първата връзка между общественото и семейното възпитание на детето. Семейството е естествената среда, в която детето получава най-силни и най-трайни въздействия,

която оставя най-дълбоки следи в неговата душа. Но възпитанието на съвременния човек би било твърде ограничено и едностранично без въздействието на колектива още в първите години на неговия живот.

Постъпването на детето в детските ясли е сериозна и трудна крачка в неговия живот, както и в живота на родителите. Детето напуска близката, позната обстановка на дома и попада сред нови хора, вещи и условия.
Как да помогнем на детето в този труден период? Преди всичко трябва да се положат грижи за здравето на детето. Известно е, че през първите седмици от постъпването в детското заведение голяма част от децата боледуват. Причините за това са няколко – контактът с много нови лица и възможностите за инфекция, промяната в условията на живот.
Ако вашето дете е живяло в дома си при температура на въздуха в стаята около 20-22 градуса, ако не сте го претрупвали с много дрехи, ако системно сте го извеждали на разходка, вероятността да се простуди в яслите е значително по-малка.

С новата храна в детските ясли детето ще свикне по-лесно, ако преди това е получавало храна от детската кухня. Въведете предварително в режима на детето същото разпределение на времето за хранене, сън и бодърствуване, както това ще бъде в яслата.
В семейството трябва да се създадат най-благоприятни условия за възпитание на самостоятелност, която подпомага детето в детските усли, дава му по-голяма увереност, предпазва го от ситуации на безпомощност. Активното участие на детето в храненето, миенето, събличането и обличането в къщи създава тази самостоятелност. Преди постъпване в детските ясли е необходимо детето да привикне да се заиграва само и по-продължително, да прибира играчките на определено място, да слуша внимателно разказа на възрастните, да следи онова, което му се показва. Така то по-бързо и по-леко ще се включи в игрите, заниманията и развлеченията, които се организират в детските ясли.

В новата среда детето се среща с много неизвестни неща, които не може изведнъж да опознае, да обикне. Това налага предварително запознаване на детето с детските ясли. Заведете го на гости там, покажете му обстановката, разпределението на помещенията, запознайте го с децата, с които ще живее. Така ще създадете у него интерес и желание да отиде в детските ясли.
Разкажете на сестрата в групата за някои особености на вашето дете – непоносимост към някои храни и лекарства, трудности при заспиване, напикаване или изпотяване по време на сън и др.
Започнете работа поне един месец след приемането на детето ви в яслата. По този начин ще можете да водите отначало детето само по няколко часа, а ако то заболее, няма да има нужда да отсъствате от работа.
Източник: Отглеждане и възпитание на малкото дете
Автор: д-р Гатев

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button