Вредните навици

Преди се предполагаше, че плацентата филтрира токсините. Днес, обаче е известно, че повечето от лекарствата, химикалите и повечето инфекции минават безприпятствено през плацентата и са потенциална опасност за плода. Вие, обаче сте в състояние да контролирате много от тези заплахи т.т. можете да елиминирате контакта си с тях и по този начин да предпазите вашето бебе от евентоални опасности.

Пушене
Вашето бебе пуши с вас. Всеки път когато вдишате цигерения дим, утробата ви се напълва с въглероден окис, никотин, катран, смоли и нитрозамини – токсини, които ограничават достъпа на хранителни вещества и кислород до плода и директно го интоксикират. Пушейки, вие излагате развиващите се тъкани на детето ви на действието на канцерогените.
Много са научните доказателства за опустошителното действие на тютюна върху плода. Известно е, че бебетата на майки – пушачки се раждат недоносени и са изложени на по – висок риск от конгенитални малформации (мозъчни увреждания и церебрален паралич), по – ниски показатели за умствено развитие, както и поведенчески отклонения. Категорично е и становището, че смъртността на плода през първите месеци е с над 50% по висока при майките – пушачки.
Освен това бременната пушачка е изложена на по – големи рискове от извънматочна бременност, вагинално кървене, аборти, мъртви раждания, преждевременно раждане и отлепване на плацентата. Най – разумното е щом разберете, че сте бременна да спрете да пушите.

Пиене
Отдавна е известно, че пиенето на повече алкохол (над шест чаши дневно) по време на бременността предизвиква синдрома на фетален алкохолизъм, фациални малформации и забавяне в умственото и физическото развитие. Напоследък обаче се установи, че и малките ежедневни дози алкохол носят рискове за плода.
Проучванията показват, че една две чаши дневно могат д астанат причина за аномалии в растежа и поведенчески проблеми. Не е безопасна даже и нерегулярната консумация на алкохол. Една до две чашки два пъти седмично увеличават риска от спонтанен аборт и умствено недоразвитие. Затова съветът е: „Жени, избягвайте алкохолните напитки по време на бременността, защото носят рискове от родови травми и дефекти!“
Значи ли това, че трябва да станете пълен въздържател по време на бременността? Зависи! Отговорът е „да“, ако преди това не сте успели вече да се преборите с този порок. Повечето от лекарите смятат, че чаша шампанско или бира при специални случаи няма да ви навредят.

Лекарства
Общото правило през бременността е да не се вземат никакви лекарства, незевисимо дали са получени срещу рецепта или се продават свободно в аптеките (аспирин, сироп за кашлица и др.). Консултирайте се винаги с вашия лекар. Някои от лекарствата не крият рискове, но други могат да усложнят бременността или да доведат до увреждане на плода.

Дроги
Богат е спектърът на нежеланите ефекти, от които плодът може да пострада, ако майката употребява психо-стимуланти или други наркотици. Бебетата, чиито майки са приемали кокаин, се раждат с по-малки глави и мозък с по-малък обем, вдървени крайници, изключително силно ранима нервна система, а при някой от случаите съществува увеличен риск да липсват тънките черва, да са увредени гениталната или отделителната система, да страдат от епилепсия и т.н. Други, които водят към престрастяване са барбитуратите, амфетамините, хероинът, метадонът. Те водят до ниско телесно тегло на новороденото и до поведенчески разстройства, като също така могат да предизвикат синдром на абстиненция у новороденото. Пушенето на хашиш и марихуана също не са безвредни и резултатите са родови дефекти.
Нито едно от забранените лекарства не са безвредни даже и в малки дози. Предварителните данни сочат, че даже и една единствена доза кокаин, може да предизвика необратими увреждания.

Паразити
Котките са най-честия преносител на причинителя на инфекциозното заболяване токсоплазмоза. Инфекцията може да протече дори безсимптомно или да се прояви като обща простуда – температура, мускулна слабост, увеличени лимфни възли, но да предизвика ослепяване на плода или увреждане на мозъка. Данните показват, че едно до две бебета на хиляда се раждат с токсоплазмени инфекции.
Ако сте била в контакт с този паразит преди настъпването на бременността, бебето ви е извън опасност, тъй като в тялото ви има антитела срещу повторна инфекция, които се предават на плода. Чрез кръвен тест може да се установи дали имате имунитет.
Ако тестът показва, че сте имали контакт с този паразит, необходими са предпазни мерки и главно да внимавате за две неща:
– необходимо е винаги месото да се подлага на трайна термична обработка, също така старателно да измиете ръцете си и съдовете, в които сте приготвяли суровото месо. Недоготвеното месо може да съдържа паразита.
– трябва да поддържате добра хигиена ако имате котки в къщи. Не й давайте сурова храна. Внимавайте когато обработвате градината си.
В редките случаи в които кръвния тест се окаже положителен, лекарят е длъжен да ви подложи на друг специален тест, чрез който да се уточни дали плодът е заразен. Вие ще решите дали да прекъснете бременността, тъй като последиците за плода са много тежки. Лечението с лекарства е право на избор, който може да намали риска. Лекарствата което се използват при токсоплазмозата, обаче не са безвредни, даже се знае, че са доста токсични. Ако плодът обаче е заразен, новороденото трябва спешно да се лекува, за да се изключат евентоални усложнения като загуба на слух или забавяне на растежа в по късните години.
Източник: Съвети за бъдещата майка
Автор: Джанис Греъм

Свързани статии

Back to top button