Цитомегаловирусна инфекция (CMV)

Цитомегаловирус (CMV) е често срещан вирус.

Той може да предизвика подуване на лимфни възли, повишена температура и умора. Повечето хора с CMV не показват симптоми на инфекцията и не са наясно, че я имат. CMV-ната инфекция рядко причинява здравословни проблеми. Някои група хора обаче правят изключения: хората с нарушена имунна система и бебетата в утробата на майка си.

Цитомегаловирус – Причини
Херпес вирус А е причинителя на CMV-ната инфекция. Заболяването се предава чрез размяна на телесни течности със заразен човек. Вие може да бъдете инфектирани чрез:
– Целувка;
– Полов акт;
– Кърмене;
– Смяна на памперси на заразено бебе.

ЦитомегаловирусВирусът се открива в почти всички биологични течности: слюнка, сълзи, кръв, урина, сперма, вагинални течности, кърма.
Този вирус е толкова често срещан, че всеки човек се счита за потенциално заразен от CMV. Хората с най-висок риск от заразяване с този вирус са:
– Децата и детските институции в заведение и в предучилищна възраст, поради често излагане на телесните течности, които носят инфекцията;
– Хората с увредена имунна система;
– При трансплантации;
– При пациенти, подложени на химиотерапия;
– Хората с ХИВ или СПИН;
– Бебетата в утробата;

Цитомегаловирус – Симптоми
Вирусът често остава в неактивна в организма. Често няма никакви симптоми. Понякога обаче вирусът се активира, а реактивиране на вируса може да се получи, само ако имунната ви система се справи с адекватен имунен отговор.
Симптомите са сходни с тези на инфекциозната мононуклеоза или друга херпес вирусна инфекция, и включват:
– Увеличени лимфни възли;
– Възпалено гърло;
– Треска;
– Умора.
Като усложнения при хората със слаба имунна система може да се развие:
– Пневмония;
– Колит (възпаление на дебелото черво);
– Ретинит -инфекция око, което може да доведе до слепота;
– Хронично заболяване на черния дроб.
Бебетата, които се раждат с CMV инфекция, рядко имат някакви симптоми или усложнения. Те може да имат следните проблеми:
– Загуба на слуха – глухота;
– Слепота;
– Интелектуалното затруднение;
– Проблеми в развитието;
– Хронично заболяване на черния дроб.

Цитомегаловирус – Диагноза
CMV-ната инфекция не се диагностицира лесно, тъй като вирусът рядко предизвиква някакви симптоми. Ако има съмнение обаче, може да се диагностицира по следните начини:
– Кръвен тест за откриване на CMV антитела;
– Лабораторни изследвания на проби от различни биологични течности (не всички лаборатории са подготвени за извършването на тези тестове);
– Амниоцентеза при бременните жени;
– Биопсия на засегнат орган.

Цитомегаловирус – Лечение
Повечето хора не се нуждаят от специфична терапия за CMV-на инфекция. Подобно на другите членове на семейството на херпесния вирус, след среща с този вирус, човек го има за цял живот.
Изследователите работят за разработването на ваксина за предотвратяване на разпространението му. За хората, подложени на трансплантация на органи, болни от СПИН и други лица с имуносупресия, могат да се използват по-специфични антивирусни лекарства.

Цитомегаловирус – Превенция
Няма универсална рецепта за предотвратяване на CMV-ната инфекция. Важно е да се мият често ръцете, да се изхвърлят памперсите правилно, да се избягва близък контакт с хора за които е известно, че имат CMV инфекция.

Вирусен хепатит тип В и бременност

Източник:
CVS CAREMARK

Свързани статии

Проверете също
Close
Back to top button