Температурен гърч

Температурен или фебрилен гърч правят децата от 6 м. до 5 г.. Това е неконтролируема мускулна конвулсия или съкращение на една или няколко групи мускули.  Случва се следствие на недостатъчно 

доброто равновесие между възбудните и задръжни процеси в ЦНС с относително превалиране на възбудата. Температурният гърч винаги е провокиран от повишена телесната температура, когато стойностите надвишат 38.0 – 39.0 градуса по Целзий. Това е съществената разлика между него и гърчовете при болестта Епилепсия.
При нея конвулсиите се редуват повече от 3 пъти и то при липса на висока температура и има известна наследственост.

Видове температурни гърчове:
1. Според мусколните групи, които ангажира може да бъде:
– генерализиран – на мускулите на цялото тяло.
– ограничен (парциален) – на един мускул или една мускулна група.
2. Според характера гърчовете се подразделят на:
– Тонични – при които мускулното съкращение трае по – продължително време от няколко секунди до половин минута и повече.
– Клонични – краткотрайни, бързоследващи едно след друго съкращения на мускулите.
– Тонично-клонични – съчетание от двата вида гърчове.
3. Според степента на тежест:
– неусложнен температурен гърч. Той е най-често краткотраен (до 15 мин) генерализиран (обхващащ цялото тяло) тонично-клоничен. Характерен е с извито като дъга отворена назад тяло, извита глава в крайно положение, погледът е забит нагоре, крайниците извършват некоординирани с малка амплитуда движения, дишането е бавно и шумно, като може и да спре за 1-2 минути и да се появява посиняване на устните.Обикновено няма изпускане по малка и голяма нужда.
– усложнен температурен гърч. Той е с по-голяма продължителност (над 15 мин.) обикновено е изразен повече в едната телесна половина. Може да се появи два или повече пъти в денонощието и има остатъчни симптоми след преминаването му.
Точната преценка и определяне вида на гърча, служи за определяне на риска от развитие на Епилепсия у тези деца. Рискът за поява на Епилепсия след прост температурен гърч е 1%, а след поява на усложнен вероятността нараства десетократно. Рискът от поява на повторен фебрилен гърч зависи от наличието на наследственост и също от възрастта на детето при първата му поява. Температурен гърч появил се преди 1-годишна възраст на детето има 50 % вероятност да се повтори. Когато фебрилният гърч продължи повече от 30 мин. това всъщност представлява поредица от епилептични гърчове.

Поведение при Температурен гърч:
Голямата част от гърчовете са прости, краткотрайни и не изискват особено поведение. Трябва да се знаят обаче някои елементарни правила за поведение:
– Детето се оставя да лежи на една страна с отметната към гърба глава, така че да не се задави от повишеното слюнкоотделяне или повръщане. Езикът ако е прехапан се освобождава, за да не се предизвика задавяне от кървенето му.
– Не се ограничават неволевите движения по време на гърча.
– Най-важното нещо е да се запази спокойствие, тъй като в повечето случаи пристъпът е краткотраен и детето излиза само от него.

Диагностика:
За точна диагностика има значение – повишената телесната температура, краткотрайната продължителност (под 15 мин.), наличието на наследственост, отхвърляне на други заболявания които могат да предизвикат гърч (епилепсия, мозъчни тумори и възпаления, вродени аномалии и др.).
Необходимо е провеждането на изследвания като – ЕЕГ (електроенцефалограма), КАТ (компютърна аксиална томография), биохимични изследвания, хормонални изследвания и др.
Лумбална (гръбначномозъчна пункция) се прави за отхвърляне на заболяването Менингит (възпаление на мозъчните обвивки).

Лечение:
Най-често поради краткотрайността на простия температурен гърч, той се прекратява до 15 мин. от началото му. Обикновено след гърча педиатрите изписват свещички Диазепам, които се поставят анално в продължение на няколко дни за профилактика на повторен гърч.
Профилактиката на повторните фебрилни гърчове изисква ранно прилагане на температуропонижаващи средства. Интермитентна профилактика включваща бързодействащ антиконвулсант (Diazepam, Phenobarbital) във формата на свещички само при висока температура.

Рискови фактори:
факторите, предразполагащи получаването на ФГ, както и тези, определящи по-голяма вероятност за рецидив се явяват:
– Фамилна обремененост.
– Висока температура – над 38.5 градуса.
– Забавено нервно-психическо развитие.
– Усложнен неонатален период.
– При деца на майки, приемали алкохол и пушили по време на бременност.
– По – ранната възраст на първия гърч.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button