Спират общинската програма за инвитро във Варна

Във Варна ще бъде спряна общинската инвитро програма, тъй като вече съществува държавна програма, от оято могат да се възползват бездетните двойки.

кТова стана ясно при приемането на проектобюджета за здраве в ресорната комисия към местния парламент. Общо 345 000 лева са заложени за общинските програми за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското здраве.
Най-много средства в размер на 200 000 лева ще бъдат заделени за реализиране на програмата за профилактика на рак на маточната шийка, която заради процедурно забавяне не успя да стане факт през миналата година. Тя предвижда безплатни ваксини срещу рак на матката на момичета от горните класове при заявено желание от тяхна страна и съгласие от страна на родителите. Програмата ще си изпълнява в периода 2011-2012 година, като за следващата година са предвидени 300 000 лева.
За първи път община Варна ще финансира и програма за детското дентално здраве, която е в размер на 25 000 лева. Тя включва безплатни прегледи на деца за определяне на зъбния статус, повишаване на здравната култура и консултации с родителите.
Осигурено е финансиране и програмите за профилактика и лечение на деца с гръбначни изкривявания, за превенция на детската агресия и профилактика и рехабилитация на деца с наднормено тегло.
Източник: DarikNews

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button