СПИН и бременност

СПИН – Синдром на придобита имунна недостатъчност се причинява от вируса на имунния дефицит HIV, който принадлежи към семейството на ретровирусите.

Съществуват два субтипа HIV-1 и HIV-2. Вируса прониква в различни клетки на имунната система на човека, като най-засегнати са Т-лимфоцитите. На повърхността на всеки Т-лимфоцит има CD4 антигени, като вирусът на СПИН прониква в клетката и се захваща за тях, както и за други повърхностни молекули. След заразяването с HIV в кръвта на човек започва циркулирането на вирусни частици, които постоянно инфектират клетките на имунната му система и тя се уврежда с напредване на заболяването и се развива синдромът на придобита имунна недостатъчност.

Заразяването с вирусът на СПИН става:
– по полов път – най-разпространеният начин, като риска многократно нараства при хомосексуалните.
– от майка на дете.
– предаване чрез заразени игли.
– по кръвен път.
– чрез присаждане на заразени органи.

Вируса на СПИН се открива освен в кръвта и в сперма, ликвор, урина, цервикален секрет, майчино мляко, лимфни тъкани, но досега не се съобщават достоверни случаи за заразяване при битов контакт или чрез кръвосмучещи насекоми.

След заразяването със вируса първите 2 до 4 седмици са безсимптомни. При някои хора 6-7 седмици след заразяването се развива неспецифично заболяване, като основните симптоми са повишена температура, подуване на лимфните възли, болки в гърлото, мускулите и ставите. Симптомите отшумяват до 3 седмици и човек се възстановява напълно.

Друга част от хората, заразени с HIV остават безсимптомни за дълъг период от време, но вирусът продължава да се размножава и човек е заразен. Някои остават безсимптомни до 15 години.

СПИН

СПИН и бременност:

Предаването на инфекцията от заразена майка на бебето й, е причина за множество заразени деца с HIV. Вирусът може да се предаде през плацентата по време на бременност, по време на раждането и по време на кърмене. Кърменето при HIV позитивни майки е противопоказно. Рискът от преждевременно раждане и изоставане в растежа на плода при HIV позитивни бременни е повишен.

Препоръки:

Препоръчва се жените със СПИН да планират своите бременностти и при бременност трябва да се полагат по специални грижи и да се извършват по-чести прегледи. Препоръчва се по време на бременност, всеки триместър, да се изследвата броят на Т-клетките, а нивата на вируса на всеки 4 седмици. По време на бременност се използва антиретровирусна терапия, която намалява размножаването на вируса в кръвта.
Това лечение трябва да се предлага на всички HIV позитивни бременни, независимо от нивата на вируса в кръвта. Цезаровото сечение намалява риска от предаването на инфекцията на бебето в сравнение с нормалното раждане.

Автор:
Проф. д-р Пенка Илиева

Свързани статии

Back to top button