Община Разград ще подпомогне още четири двойки за бебе инвитро

Община Разград ще подпомогне още четири двойки за бебе инвитро, съобщиха от общинската администрация. Решението е било взето на последното за годината заседание на комисията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми.

От началото на годината комисията е одобрила шест от общо седем подадени заявления за финансово подпомагане за инвитро процедури. Максималната сума, която се отпуска на всяка одобрена двойка, е до 2500 лева. Средствата са за една процедура в рамките на текущата година и се дават срещу представена фактура за действително направен разход и медицински документ от специализирана клиника за извършена асистирана репродуктивна репродукция.

В Разград инициативата за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми се осъществява от 2012 г. Сред изискванията към кандидатите са поне единият партньор да е жител на общината през последните три години. Да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да нямат задължения към местната хазна.

Благодарение на инвитро процедури, осъществени с финансовата подкрепа на общинския фонд за асистирана репродукция в Разград, през тази година са родени три бебета, а на бял свят от учредяването на фонда досега са се появили общо 11 деца.

Свързани статии

Back to top button