Росица Анастасова: Професионално мнение

1.Госпожо Анастасова, откога работите в образователната система?

В системата съм от 1984 година, минала съм през всички нива-начален учител, гимназиален учител, възпитател, организационен експерт в Регионален инспекторат – Плевен, педагогически съветник-психолог и Помощник-директор на СУ”Иван Вазов”-Плевен.

2.Има ли предизвикателства в такава кариера?

Огромни!

 3.И те са?<

Всяко поколение и всяко дете носи своята специфика-като генотип, като семейна обремененост, като социален продукт…като индивидуалност!

4.Постиженията Ви?
Умея да намирам най-рационалния подход към детската психика, защото се опитвам да не губя връзката с поколенията, с техните интереси, приоритети…и емоционалните им търсения! Обичам децата и те го разбират-това е най-значимото ми постижение! Вярват ми, доверяват ми се! Какво повече да искам!

5.Уморително ли да си отдаден на тази кауза?
Изтощително е, когато не обичаш работата си, но когато проблемите са общи-всичко е перфектно!

6.Родителите-помагат или възпрепятстват работата Ви?
За съжаление не винаги срещам поддръжка от страна на родителите, те обикновено напоследък заемат агресивно-оправдателната позиция – „В къщи той-тя, не са такива…Съветът ми е – „Мили родители, вярвам, че от работа и ангажименти нямате достатъчно време за общуване с дечицата си – доверете се на хората, които прекарват по 7-8 часа с децата Ви и то в среда, в която не действат рестриктивните закони на семейството!

7.Кое според Вас е най-важното условие за успешната връзка между училищните възпитателни фактори и семейството?
Навременното и отговорно общуване. Родителите трябва да имат доверие в добронамереността на учителите и в това, че отговорностите са общи.

8.Вие преподавате предметите от Философския цикъл – Гимназиален курс?
Да, най-харесваната учебна дисциплина от учениците е Психологията.

9.Защо?
Защото в рамките на този предмет се дискутират теми свързани с любовта, сексуалността, самосъзнанието и общуването. Учениците спокойно изказват мнението си, споделят съмненията и тревогите си, тоест заедно откриват отговори на интересуващите ги въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button