PESA

PESA се нарича техниката, чрез която подкожно се аспирират сперматозоиди от това депо. Епидидимисът (надсеменник) е структура с форма на полулуние, разположена върху задния ръб на тестиса. Той има глава, тяло и опашка. Във функционално отношение, епидидимът изпълнява активна дейност в системата на мъжкият полов апарат. В него се извършва окончателното узряване на сперматозоидите. От опашката му, която се явява като резервоар, под действието на нервно-мускулния апарат те постъпват в семеотводния канал.

Благодарение на своето особено устройство семеотводът действа като всмукателна и компресионна помпа. Освен това неговият епител предпазва сперматозоидите от неблагоприятното въздействие на различни токсини. Функцията му е да провежда сперматозоидите от тестиса, където се произвеждат към семепровода, който се отваря в простатата. Надсеменникът е най – уязвимата на инфекция част в скротума а инфектирането му се нарича епидидимит (epididimitis).

ПЕСАВпоследствие инфекциите водят до развитие на цикатрикс, който може да блокира придвижването на сперматозоидите, като ги задържа в тестиса. Сператозоидите ще продължават да се произвеждат, но няма да имат възможност да преминат през надсеменника. Ако това се случи двустранно, при този мъж няма да има сперматозоиди в еякулата. Когато в семенната течност липсват сперматозоиди, те могат да бъдат изолирани от епидидимиса – PESA.

PESA се нарича техниката, чрез която подкожно се аспирират сперматозоиди от това депо. Тази процедура е различна от операцията и трае няколко минути. Прави се при запушване на семепроводите или след вазектомия и при всички случаи, когато има еякулат, но в него липсват сперматозоиди. Получената проба може да се замрази и на последващ етап, размразена, да се използва при ИКСИ оплождането. Друго предимство на PESA, е че може да се използва за извличането на морфологично зрели сперматозоиди с много добра подвижност.

Свързани статии

Back to top button