Първи признаци за бременност

Липса на менструация: Това е първият най-ясен признак за бременност, но например при цветна бременност това не е фактор. Възможно е менструалния цикъл да закъснява или да се появява нередовно и по малко, което дава основа да се направи тест за бременност или да се посети гинеколог.
Някои жени чувстват и незначителни болки в областта на кръста. Това е свързано с опъването на кръглите мускули на матката поради нейното бързо нарастване.

Умора и отпадналост: През първата – втората седмица след зачеването, се появяват нетипични умора, отпадналост, желание за сън. Предполага се, че и повишените нива на хормона прогестерон причиняват чувството на умора. Към края на третия триместър нещата се балансират и жената отново се чувства в старата си форма. Ако тя е с ниско кръвно налягане, по време на бременността то може да се понижи още повече и да доведе до отпадналост и загуба на съзнание. Това обикновено се наблюдава при взимане на горещи вани или при продължително пребиваване в задушни помещения.

Напрежение в гърдите: Още през първата-втората седмица след зачеването гърдите започват да натежават, да болят, да са чувствителни към допир, да са напрегнати (като преди менструация). Зачеването предизвиква промяна в хормоналните нива в тялото на майката, от там се появява и това понякога болезнено напрежение в гърдите. По принцип след първия триместър това чувство на дискомфорт изчезва и тялото се нагажда към хормоналните промени.

Кървене: Ако се появява странно прокървяване, това може да е следствие от имплантирането на зиготата в богато кръвоснабдената матка. Случва се около 11 или 12 ден от зачеването. Обикновено кръвта е светла и в съвсем малки количества и след ден, два изчезва. При този симптом обаче е добре да се прегледаш, особено ако кървенето е придружено с болка. Понякога това може да е сигнал за извънматочна бременност.

Гадене и повръщане: Възникват често сутрин, а при някои жени и през целия ден. Те са известни симптоми на бременността. Гаденето се проявява след 2-та седмица от бременността. При някои жени то като симптом изобщо не се проявява, докато други се измъчват от него през цялата си бременност.

Често уриниране: Този симптом се появява около шестата седмица от бременността и за съжаление не преминава като повечето след края на първия триместър. Всъщност се случва точно обратното, с нарастване на корема, матката притиска пикочния мехур. Засилва се и обмяната на веществата, увеличава се количеството на течностите в организма, бъбреците започват да работят по-активно, за да успеят за изкарат вредните вещества. В началото на бременността, поради задържането на соли и течности в организма, могат да се наблюдават и малки отоци.

Повишен апетит: Възможно е да се засили апетита ви към определени храни, към които не сте изпитвали такова желание преди. Това може да съпътства цялата ви бременност.
За окончателното потвърждаване на бременността е необходимо да се направи преглед при гинеколог. При настъпването на бременността се извършват промени в половите органи на жената: матката и влагалището. Шийката на матката и стените на влагалището придобиват синкав оттенък. От 5-та седмица на бременността гинекологът може да открие промените във формите на матката и увеличаване на нейните размери, съответстващи на определения срок от бременността.

Свързани статии

Back to top button