Отслабване и йога – ръка за ръка

Нуждата да отслабнем

Всеки един от нас иска да изглежда добре, да бъде жизнен, строен и да се чувства добре. Нуждата да бъдем слаби и активни не е породена само от желанието да изглеждаме добре, без натрупани излишни килограми всъщност ние можем да постигнем и здраве и дълголетие и обратно заседналият начин на живот, затлаченият от натрупани токсини организъм, неизменно ще доведе до начало на болестотворен процес.

Вариантите да бъдем здрави и във форма са много разнообразни и строго индивидуални. Някой от нас предпочитат силови тренировки като фитнес или глад, където резултатите са бързи, но не толкова ефективни с течение на времето.

Други предпочитат специализиран център, в който могат да се доверят на доказан специалист/диетолог, който да им изготви индивидуален хранителен режим. Пример за много успешен такъв център е ЛъкиФит – клиника за здравословно отслабване без глад. Тук съчетават балансиран режим на хранене с прием на определено количество калории и физическо натоварване като гимнастика, планински преходи, плуване, езда, каране на колело и много други

otslabvane i joga 2Трети пък залагат на йога, с която може да постигне подобрение на физическата кондиция, в съчетание с баланс на емоциите и психическото състояние.

otslabvane i joga 1

 

Какво представлява йога?

Йога е система от физически упражнения, наречени асани, и умствени, духовни практики, които се практикуват чрез медитация. Йога е древноиндуистка система, а самата дума йога от санскрит носи посланието “свързвам, съединявам”. Основната концепция на йога е да свърже физическото тяло заедно с духа, душата.

Йога системата е съставена от 5 същностни елемента, които определят и пътя, който трябва да следваме, за да постигнем просветление или тнар. нирвана.

Основните компоненти на йога съдържат:

– правилно подбрани физически упражнения (асани), които осигуряват дълъг живот на ставите и костите, циркулация на жизнената енергия във всяка част на тялото.

– правилно дишане (прана яма), с което доставяме на тялото кислород. Чрез прана яма се учим как да използваме правилно дробовете си и да дишаме контролирано, а именно – бавно, ритмично и дълбоко. Така сме по-жизнени, фокусирани и с прочистен ум.

– правилна релаксация – в този дял от йога се учим как да бъдем спокойни, балансирани, хармонични, учим се как да си почиваме пълноценно чрез отпускане на мускулите, така се подмладява нервната ни система.

– правилен режим на хранене – храненето е особено значение за здравия и дълголетен живот – ние сме това, което ядем! В йога, храната, която консумираме трябва да дава полезни вещества на тялото, но и да храни ума. Препоръчва се главно вегетарианска диета.

– позитивно мислене и медитация – според йога практикуването на положително мислене и вглъбяването/обръщането на погледа навътре в нас, ние сме способни да градим своята съдба сами като преставаме да бъдем жертви на обстоятелствата и съумяваме да се радваме на настоящето, такова каквото е.

Всеки един от тези елементи изгражда йога като цялостна концепция. Изключително разнообразни са йога практиките като в света наброяват над 50 отделни вида йога практики.

otslabvane i joga 3

Отслабване с йога

Йога е система, която може да Ви помогне в борбата с излишните килограми, не бива да Ви заблуждават изпълнението на бавни пози и дихателни практики. При йога тренирате с най-добрата тежест – вашето собствено тегло и повечето упражнения са за издръжливост, каляване на волята и фокус.

Както споменахме в йога системата съществуват различни стилове като част от тях са ориентирани за хора, които искат да постигнат добра физическа кондиция, друга част за хора, които търсят спокойствие и хармония между себе си и околния свят. Хубавото в йога е, че от който и тип да сте, ще Ви помогне и да се чувствате добре физически и да бъдете балансирани емоционално.

Йога асаните има положително въздействие върху всички вътрешни органи и загрява почти всички мускули в тялото едновременно. Ако сте решили да стартирате йога с цел отслабване, ето няколко полезни асани, които ще Ви помогнат да влезете във форма:

  • Слънчевият поздрав /Сурия намаскар/ – представлява комбинация от 12 на брой стартиращи и загряващи движения, съчетани с правилно ритмично и дълбоко дишане. Всяко начало и край на слънчевия поздрав започва и завършва с долепени ръце, положени пред сърцето, с което изразяваме поздрава си.

otslabvane i joga 4

  • Планк или дъска – заставаме на лакти, краката са изпънати назад, тялото е успоредно на пода и държим.. Изключително полезно упражение за издръжливост.

otslabvane i joga 1

  • Войн 2 – клякаме с единия крак на коляно (до линията на стъпала), а другият крак е изпънат докрай и прав, ръцете са разперени в двете посоки. За максимално натоварване държим колкото се може повече, след това правим упражнението и с другия крак.otslabvane i joga 4
  • Мост – лягаме по гръб, повдигаме нагоре таза, сключваме ръцете зад гърба, главата и рамената остават на пода и държим пак колкото се може повече. Седалището е стегнато. Получаваме страхотно натоварване в дупето и бедрата.

otslabvane i joga 2

  • Поза Лък – лягаме по корем, повдигаме горната и долната част на тялото, така че коремът само да остане на постелката, изпъваме нагоре краката и с ръце обхващаме глезените, главата е издължена назад към краката. Много полезно упражение за седалище, бедра и корем.

otslabvane i joga 5

Това са само част от упражненията в йога, с които можете да влезете във форма. Нужно е постоянство и всекидневна дисциплина.

Макар и да няма изключително бързи резултати в отслабването, йога гарантира запазването на новото тегло и елиминира възможността за поява на йо-йо ефекта.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button